білорусь отримала ядерні ракети для комплексу «Іскандер»

росія подарувала

Білорусь безоплатно отримала тактичні ядерні ракети комплексу «Іскандер» від Росії за рахунок своїх фінансових ресурсів. Про це заявив білоруський політик Олександр Лукашенко під час візиту на автомобільний завод у Мінській області.

«Треба сказати спасибі росіянам: вони нам дуже допомогли минулого року. Я навіть не кажу тут про ядерну зброю, яка всіх поставила на місце... Ми у росіян за їхні гроші, — щоправда, ми платимо їм за іншими рахунками, — отримали такі комплекси, як »Іскандер", — сказав Лукашенко.

Він зазначив, що застосування тактичних комплексів і ядерних ракет обов'язково передбачає суворе дотримання певного протоколу. Крім того, активація цих озброєнь вимагає отримання резолюцій від кількох високопоставлених чиновників.

У березні 2023 року Лукашенко вже охарактеризував тактичні ядерні ракети, які Володимир Путін передбачав розмістити в Білорусі, як «національні» або «власні».

«І не треба говорити, ось, тільки будуть зберігати, це не наша зброя. Це наша зброя, яка сприятиме суверенітету і незалежності», — сказав Лукашенко. Він додав, що віддав розпорядження відновити майданчики, на яких розміщувалися ракети з ядерними боєголовками, а слідом за тактичною ядерною зброєю в разі потреби Білорусь може отримати і стратегічну. «Ми ні перед чим не зупинимося, захищаючи свої країни, свої народи», — сказав Лукашенко.

Читайте також: збиття російського А-50 може відтермінувати майбутні атаки ворога

Отримані з Москви ракети можуть бути спрямовані проти Польщі, яку він звинуватив у плануванні вторгнення на територію Білорусі. Президент зазначив, що гарантії, надані йому в 1990-х роках, були «розтоптані» і «порушені», що змусило Білорусь повернути ядерну зброю на свою територію.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також