«Більш надійний постачальники»: ЄС підписав угоду про подвоєння імпорту природнього газу з Азербайджану

В ЄС хочуть знайти альтернативних постачальників, щоб замінити російські енергоресурси

Фото: Урсула фон дер Ляєн

Європейський Союз домовився про збільшення постачання природного газу майже вдвічі з Азербайджану для заміщення російського газу на тлі загострення енергетичної кризи в Європі.

Таким чином там хочуть знайти альтернативних постачальників, щоб замінити російські енергоресурси.

Про це у «Twitter», розповіла голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Наразі очільниця Єврокомісії перебуває з візитом в Азербайджані, де вона вже провела зустріч із президентом країни Ільхамом Алієвим.

«Зміцнімо наші економічні відносини та зблизимо наших людей. Тут вирішальним буде зв’язок. ЄС хоче працювати з Азербайджаном та будувати зв’язки з Центральною Азією та за її межами», — пояснила вона.

Відповідно до угоди, пропускна здатність Південного газотранспортного коридору (мережі трубопроводів, що з’єднує Каспійське море з Європою) має збільшитись із 8,1 мільярда кубометрів газу до 12 мільярдів.

А ще за декілька років, як сказала фон дер Ляєн, вона зросте до 20 мільярдів кубометрів.

Очільниця Єврокомісії вважає, що постачання російського газу до Європи не є надійним, тому ЄС вирішив звернутись до «більш надійних постачальників», одним із яких вважають Азербайджан.

Угода також стосується використання потенціалу Азербайджану в галузі зеленого водню та вітроенергетики.

За словами єврокомісара, Азербайджан перетвориться з постачальника викопного палива на постачальника-партнера з відновлюваних джерел енергії для Європи.

varta1.com.ua: Новини

Анастасія Сенів

Читайте також