Біля Львова екологи виявили унікальні джерела

451
451

Екологи виявили унікальні травертинові джерела поблизу Львова. Вони є рідкісними не тільки для України, але й для Європи. Про це пише lviv.depo

На унікальні травертинові джерела натрапили львівські науковці-екологи Олег Орлов та Марина Рагуліна.

«Згадку про те, що у Львові є травертинові формації ми прочитали в книзі польського геолога Маряна Ломницького »Геологія Львова і околиць« (1898 року). Ми почали шукати і знайшли їх на витоках р. Маруньки у Винниківському лісництві. Травертинові джерела рідкісні як у світі, так і в Україні. Загалом, на територій України травертинів трохи більше 50 (це і джерела і скельні формування). Більша частина з них зосереджена в Придністровському Поділлі й декілька в Криму. У Львівській області до цього часу було виявлено лише одне таке джерело і на сьогодні, наскільки нам відомо, воно немає охоронного статусу — це так званий »Плакучий камінь« поблизу Малих Грибович», — розповів науковець Олег Орлов.



Для довідки: травертини — це гірська порода, що утворюється в результаті осадження карбонатів кальцію з води вуглекислих джерел.

Такі типи джерел відомі багатьом українцям завдяки популярному серед туристів курорту в Туреччині Памуккале (Бавовняний замок) — із характерними для травертинів білими уступами.

varta1.com.ua: Новини