Бізнес зіштовхнувся з проблемами через мобілізацію працівників

Перешкоди ведення бізнесу

Недостатня кількість робочих на місцях стало перешкод для ведення бізнесу. Про це свідчать дані щомісячного опитування підприємств Інституту економічних досліджень і політичних консультацій (ІЕД).

Згідно з даними ІЕД, на цю проблему скаржився 61% опитаних підприємств. Хоча в серпні цей показник був вищим і становив 63%, ця проблема стала головною для бізнесу.
«Уперше за час проведення опитування з травня 2022-го брак робочої сили став у нашому списку проблемою №1, що обмежує ведення бізнесу в Україні», — сказала виконавча директорка ІЕД Оксана Кузяків.
55,1% підприємців (52,6% місяцем раніше) не можуть знайти кваліфікованих працівників. Некваліфікований персонал знайти простіше, але й це викликає труднощі у 39,2% опитаних (39,2%).
При цьому погіршилися очікування бізнесу щодо трудових ресурсів. Частка підприємств, яка планує зростання зайнятості в найближчі три-чотири місяці, зменшилася з 14,6% у серпні до 12,1% у вересні, звільняти співробітників планували 9,8% проти 8% місяцем раніше.
Також відбулося суттєве збільшення частки бізнесів, які планують збільшити кількість працівників у вимушених відпустках — з 3,8% до 13,9%.
На другому місці в переліку перешкод для бізнесу перебуває «небезпечно працювати», його показник зріс із серпня на 10 в.п. і становив 56% у вересні.

Читайте також: Керівник Хмельницької обласної прокуратури пояснив масову інвалідність своїх підлеглих та розповів про травму на робочому місці
«Менш актуальною стала така перешкода, як перебої з електро-, водо- і теплопостачанням, оскільки у вересні вже відключень практично не було», — зазначив експерт ІЕД Євген Ангел.
На четвертому місці перебуває перешкода «зростання цін на сировину і товари», яка стала на заваді для 45% респондентів (зменшилася з 46% у серпні).

varta1.com.ua: Новини

Коментарі