Блогер, який називав військових «злочинцями», вніс заставу та вийшов з-під варти

Закликав перешкоджати діяльності військових

Блогер Мар'ян Чава, який публічно дискредитував українських військових і називав їх злочинцями, вніс понад 214 тисяч грн застави та вийшов з-під варти.

Про це повідомила речниця Львівської обласної прокуратури Адріана Дмитренко.

Раніше Львівський апеляційний суд відправив під варту блогера Мар’яна Чаву, який публічно дискредитував українських військових і називав їх злочинцями. Раніше йому призначили цілодобовий домашній арешт, але прокурори з цим не погодилися.

За даними СБУ, блогер був одним із лідерів руху «народовладдя» регіону, який публічно нівелював Сили оборони України. В одному з прямих етерів він публічно дискредитував українських захисників.

Прокуратура вказує, що чоловік неодноразово перешкоджав законному врученню повісток, проганяючи представників ТЦК і називаючи їх «шакалами». При цьому стверджував, що військові, які отримали поранення на фронті й почали працювати у військкоматах, є «злочинцями». Він також закликав перешкоджати їхній діяльності.

Як указують слідчі, підозрюваний опублікував на своєму каналі відео, де стверджував, що вручення повісток громадянам України є незаконним і неконституційним. Він давав «поради», як вибудовувати діалог із працівниками ТЦК й уникати вручення повісток.

Правоохоронці зазначили, що задокументували низку інших злочинних фактів, зокрема виправдовування та визнання правомірною збройної агресії росії.

Читайте також: ЄС планує субсидувати експорт українського зерна – ЗМІ

Блогера підозрюють за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань);
  • ч. 1 ст. 435-1 (образа честі й гідності військовослужбовця, погроза військовослужбовцю);
  • ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Йому загрожує до 8 років за ґратами.

varta1.com.ua: Новини

Юлія Зуб