Білорусь відмовляється платити росії за газ

Ціна занадто висока

Білорусь затримує платежі росії за газ. Про це повідомляє «Наша Ніва».

Причина — штучне зростання курсу російського рубля зробило ціну вищою, ніж планувалося. Для білорусі ціна виходить надто високою.

За контрактом із «Газпромом» білорусь мала платити за газ із розрахунку $128 за тисячу кубометрів.

Це дуже вигідна ціна, приблизно вдвічі-вчетверо нижча, ніж у січні–лютому платили за довгостроковими контрактами газові компанії інших країн. Справа в тому, що для білорусі ця ціна фіксована, тоді як частина компаній купує за ціною, прив’язаною до котирувань нафти. Але навіть серед тих, кому «Газпром» продає блакитне паливо за фіксованими цінами, ні в кого немає такої вигідної ціни, як у білорусі.

Проте Мінськ потрапив у пастку, яку сам поставив. У політичних цілях білоруська адміністрація тривалий час вимагала переходу на платежі за енергоносії у російських рублях. Після початку війни рішення про перехід на оплату в рублях було ухвалено. Але не лише для білорусі Москва зажадала того ж від газових компаній Євросоюзу. При цьому росія штучно підняла курс російського рубля як до долара, так і до євро та білоруського рубля.

Зараз російський рубль коштує 56 рублів за долар, ринковий курс становив би, можливо, від 80 до 120. комфортний для Білорусі — 75–80, яким він був до 24 лютого, дня нападу на Україну.

«Мінськ не проводить платежі за поточним курсом: зробиш один транш — і всі інші доведеться робити за умовами першого, такою є політика Газпрому», — говорить обізнане джерело.

Тепер за газ Білорусі довелося б віддати більше доларів чи карбованців, ніж раніше закладалося. Тому Мінськ не платить, вичікує, поки рубль ослабне, або поки що не вдасться змінити формулу ціни в угоді.

«І рубль зміцнюється шаленими темпами, щоб ми тут не переборщили. Несподівані речі трапляються», — кинув Олександр Лукашенко перед телекамерами на зустрічі з володимиром путіним.

В історії енергетичних взаємин білорусі та «Газпрому» вже траплялися ситуації, коли сторони не могли домовитися про ціну газу. Після торгу, іноді тривалого, завжди було взаємоприйнятне рішення.

Нагадаємо, на білорусі прокоментували можливість наступу на Україну.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також