Будівельний експерт розповів, які будинки можуть витримати обстріли

Які будинки найстійкіші, а в яких краще не ховатися

Будівельний експерт Едвард Пухаєв розповів, які типи будинків можна назвати стійкішими для руйнування, які можуть витримати артудари поблизу та обстріли, а у яких будинків  краще не ховатися в підвалах.

Якщо ви живете в будинках побудованих до 1920 року, потрібно мати на увазі, що це цегляні будинки з дерев’яним перекриттям. Через стовідсоткову ймовірність пожежі  під час обстрілів обов’язково потрібно залишати такий будинок та спускатися до підвалу, шукати бомбосховище. 

Будинки зведені до 50-х років можуть бути як з бетонним, так і з дерев'яним перекриттям. Тут потрібно знати технічні характеристики кожної конкретної будівлі. Тому краще перестрахуватися та залишити такий будинок під час обстрілу. Тим більше більшість з будинків 50-х років будувалися з бомбосховищами, у яких, власне і краще сховатися.

Цегляні радянські будинки 50–80 років та панельні будинки 70–80 років є, на думку експерта, найненадійнішою конструкцією через лавиноподібний тип їх обвалення. Тому у разі тривоги потрібно негайно спустися на середні поверхи таких будинків, а також стежити, щоб між місцем вашого перебування та місцем ймовірного влучення було щонайменше дві стіни (правило двох стін), одна з яких зможе прийняти на себе удар, а друга — «зловить» уламки від першої. Ідеальним місцем є сходова клітка. Підвал — відносно безпечне місце в будинку під час обстрілів, але тільки не в панельних будинках. «Хрущовки» та «брежнівки» вкрай незахищені від обвалів, тому підвали таких будинків можуть виявитися справжньою пасткою для мешканців, що в них ховаються.

Будинки збудовані у 2000–2010 роках переважно цегляні. Конструкція  цегляних споруд, збудованих у нульових роках теперішнього століття — непоганий варіант порівняно з панельними будинками, але вони програють в безпеці новобудовам.

Найбезпечнішими будинками експерт вважає новобудови побудовані в період від 2010 року до 2022 року. Експерти зазначають, що монолітно-каркасні будівлі новобудов найкраще дають раду із захисною функцією. Саме такий тип будівель найбільш розповсюджений у сучасному житловому будівництві. Тому, якщо ви живете у багатоквартирному будинку побудованому після нульових років, ваші шанси, що споруда вціліє, збільшуються. 

Нагадаємо, вчора на Львівщину влучили вісім ракет. Тому, впродовж дня понад 1000 населених пунктів області залишалися без світла.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт