«Це була дуже не проста історія»: подробиці повернення викраденого росією маріупольця Єрмохіна

Омбудсмен розповів, хто допоміг повернути юнака додому

ФОТО: Україна повернула раніше викраденого з Маріуполя Богдана Єрмохіна

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець в ефірі загальнонаціонального інформаційного телемарафону «Єдині новини» розповів подробиці операції з повернення маріупольця Богдана Єрмохіна додому в Україну.

До процесу повернення українця Богдана Єрмохіна, якого незаконно вивезли з тимчасово захопленого Маріуполя у рф, були долучені посередники - Катар і ЮНІСЕФ.

«Перше, що мені сказав Богдан, що він дуже щасливий і дякує всім, хто повернув його додому. Для мене особисто історія повернення Богдана розпочалась 14 вересня поточного року, коли я перший раз поспілкувався з ним телефоном. Я не знаю, хто раніше займався його поверненням, як це відбувалось і не хочу аналізувати дії всіх, хто це робив. Але, для мене було важливо в телефонному спілкуванні від Богдана почути ключове, що він хоче повернутись в Україну і він для цього готовий зробити все»,- зазначив Лубінець

 Він додав, що вже під час першої телефонної розмови, хлопцю розповіли деякі деталі операції, які будуть задіяні в майбутньому поверненні.

«Що буде точно хтось посередник, одна з країн. Тоді у нас навіть ще публічно не звучало, що це буде Катар. А вже тоді я йому сказав, що точно буде Катар займатись поверненням. Три місяці по факту пройшло, навіть трошки менше, і Богдан вже дома»,- підкреслив Лубінець. 

Зокрема, за його словами, ЮНІСЕФ допомагав із верифікацією, встановленням місця перебування підлітка та переданням документів російській стороні. Також він наголосив, що медійна активність напередодні повернення підлітка не допомагала процесу, а навпаки.

«Вперше ми залучили ЮНІСЕФ. Я не можу розкривати багато деталей, але можу сказати, що присутність і Катара з одного боку, і міжнародної організації (ЮНІСЕФ ) з іншого боку, нам допомогли повернути Богдана. Ця медійна активність, яка відбувалась напередодні його повернення, вона не допомагала, а десь навіть зупиняла цей процес. Особливо, коли декілька разів російська сторона звертала увагу, що ми його ще не повернули, а ви вже публічно транслюєте інформацію, що він має поїхати в якусь країну, має розказувати наскільки погано з ним поводились», - зазначив омбудсмен.

«Ці деталі я розповідаю для того, щоб на майбутнє було розуміння, коли нам треба публічність – ми про це кажемо, коли не треба, ми теж про це говоримо…Це стосується питання повернення всіх українських дітей. Це, відверто кажучи, була дуже не проста історія. В цьому брав участь президент України, координаційний штаб Офісу президента, Державна прикордонна служба, структура МЗС, наш консул в Білорусі, велика команда людей»,- повідомив Лубінець. 

Також омбудсмен підтвердив, що Катар готовий допомагати Україні з поверненням цивільних заручників, які знаходяться в рф.

Читайте також: Україна повернула підлітка, якого рф хотіла мобілізувати до війська

«Катар готовий брати участь в поверненні не лише українських дітей, а й цивільних заручників. Про це я вже можу сказати, у нас відбувались неодноразові спілкування. Єдине що, зараз ви всі бачите, що дітей нам вдається повертати не такими темпами, як ми б хотіли. Але ми над цим працюємо, у нас багато таких історій зараз в роботі. Я хотів би вкотре звернутись до всіх людей, родичів та близьких, всіх хто хоче виїхати з території РФ або з тимчасово окупованих територій України. Виїхати цілими сім’ями, повернути дорослих, повернути дітей. Будь ласка, звертайтесь. Бо у мене з’являються юридичні підстави займатись фізичним поверненням, після офіційного звернення до мене, згідно чинного законодавства»,- заявив Лубінець.

Він додав, що Катар вже допомагає з поверненням українських дітей і є всі підстави вважати, що в подальшому до цього процесу активно долучиться міжнародна організація ЮНІСЕФ.

«Катар вже це робить. Дійсно, це був перший випадок, коли ми залучили ЮНІСЕФ… Я маю всі підстави казати, що це був перший, але точно не останній випадок, коли у нас працівники ЮНІСЕФ з різних місій, на території різних країн були долучені. Сподіваюсь, що це нам теж дозволить збільшити кількість повернутих українських дітей»,- резюмував Лубінець.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також