Через ями та вирви на дорогах Волині, до хворих не встигають "швидкі" (фото)

с-4
с-4

«На Камінь-Каширщині живуть прекрасні люди. Та от із дорогами їм не пощастило. Левова частка тутешніх шляхів, за поодинокими винятками, перебувають в далеко бодай від задовільного стану: всіяні ямами та вирвами. Тому про нормальну, не кажучи вже про комфортну, їзду нашим краянам роками залишається лише мріяти. Черговий прихід весни тільки погіршив загальну картину», — йдеться на сайті «Полісся.нет».

Через погані автошляхи, однією з найбільш болючих в районі є реальна проблема забезпечення хворих належною оперативною медичною допомогою. “Швидкі” просто не встигають за визначений нормативами час дістатися до пацієнта. Нерідко лік іде не лише на кілька, а й десятки хвилин. До прикладу, від початку квітня таких фактів маємо не менше п’яти. Зокрема, у перший день місяця медики запізнилися в село Тоболи, 4 квітня — у Хотешів і Фаринки, 5 квітня — знову в Тоболи, 7 квітня — у Ворокомле. Перед виходом номеру в друк дізнаємося про ще один, який трапився у Волиці. І це тільки офіційні звіти, опубліковані на сторінці Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. У кожному причину спізнення пояснюють неналежним станом доріг.

Подібні скарги нам часто доводиться чути і від наших читачів. Особливо дошкульною, бідкаються, ситуація є у віддалених селах. Коли “прихопить”, селяни змушені довго чекати на поміч спеціалістів. А так не повинно бути…

Як розповіла журналістам фельдшер Камінь-Каширського відділення екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Любов Глушнюк, у зимовий період карета “швидкої” має дістатися до хворого за 30 хвилин. Так вказано у нормативі. Загалом, із цим проблем не виникає. Прибувають вчасно. Труднощі настають у літній період, коли часу відводиться тільки 20 хвилин. Тож інколи вони не вкладаються.

– Дороги в районі жахливі. Візьми по ямах встигни прибути за викликом за відведений час, — пояснює Любов Федорівна. — А ще ж нерідко медикам потрібно відшукати правильну вулицю. Та й боїшся, щоб машина на цих ямах не розвалилася. Тому і хочеш швидше, але не вдається.

“Важкою” для “швидких” нині залишається автодорога в напрямку Седлища. Нею, до слова, випадає курсувати до згаданих попередньо сіл Фаринки і Тоболи. “Підлатати” ями не завадить і на шляхах у села Ворокомле та Хотешів. Сюди лікарі прибувають, як виявилось, також із запізненням.

– 7 квітня, о 20:22 год., надійшов виклик із Ворокомле. Через хвилину виїхали. Прибули на місце в 20:49 год. Тобто витратили на дорогу 26 хвилин, що на 6 хвилин більше, ніж визначено в нормативі… Людина має захворювання серця. Їй була надана вся необхідна допомога, не госпіталізували, — додає співрозмовниця.

«Цього разу минулося добре. А на кого доведеться нарікати, якщо, не дай Боже, ті позанормативні кілька хвилин стануть причиною фатального наслідку?» — бідкається автор статті, забуваючи про децентралізацію в країні, тобто передачу значних повноважень та бюджетів від державних органів України органам місцевого самоврядування. Отже, винні у такому стані доріг ті, хто на місцях не здатен вирішити цю ганебну й вічну проблему.

varta1.com.ua: Новини