Чи можуть українцям вручати повістки у військкомат телефоном: пояснення юриста

Що робити в такому випадку

Юристи пояснили, чи можуть військово зобов’язаним  українцям вручати повістки у військкомат телефоном. На це питання дали роз'яснення в Асоціації правників України (АПУ)

Юристи зазначають, що законодавством не передбачено виклику до військкомату телефоном, оскільки особа має отримати повістку особисто та розписатися в ній. Тому отримання інформації про призов або запрошення до військкомату з допомогою телефонного зв’язку не може вважатися належним повідомленням. 

Проте в умовах воєнного стану  деякі конституційні права громадян обмежені, а обов’язок захищати незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України має найвищий пріоритет.

Відповідно, повістки можуть вручатися на вулицях, на підприємствах, в інших місцях і також можуть надійти повідомлення про виклик телефоном.

У разі телефонного дзвінка з військкомату необхідно з’явитися до відповідного військкомату для отримання повістки. 

Чи є можливість оскаржити?

Оскарження таких дій практично неможливе через обмежене функціонування судової системи та обставини воєнного стану.

Хто має вручати повістку?

Вручити повістку може співробітник територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦКСП), а також уповноважені особи органів місцевого самоврядування, керівники підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, фізичні особи-підприємці, керуючі багатоквартирних будинків, власники будинків. 

Раніше юрист пояснив, чи можуть повістку вручити повторно

Як повідомлялося раніше, також юрист пояснив за яких умов можна відмовитись від повістки під час загальної мобілізації

 

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена