Чим загрожує Україні аварія на Запорізькій АЕС (КАРТА)

Буде гірше, ніж після катастрофи на ЧАЕС

ФАКТИ опублікували можливі наслідки аварії на ЗАЕС.

За даними голови Всеукраїнської екологічної ліги Тетяни Тимочко, в шести реакторах Запорізької АЕС, а також у сховищі відпрацьованого ядерного палива зберігається до 18 тис. паливних збірок (вдесятеро більше, ніж на Чорнобильській АЕС).

Наслідки будуть значно гіршими, аніж після катастрофи на ЧАЕС:

  • Площа зони відчуження довкола Запорізької АЕС може становити близько 30 тис. кв. км. Це майже в 10 разів більше, ніж Чорнобильська зона відчуження.
  • Площа потенційно забруднених територій може сягнути 2 млн кв. км., після аварії на ЧАЕС потенційно забруднені території поширилися на 200 тис. кв. км.
  • Майже вся територія Запорізької області може стати непридатною для проживання протягом сотні років.
  • Радіаційного ураження можуть зазнати близько 1 млн людей (після Чорнобильської катастрофи було 600 тис.). А кількість загиблих може в десятки разів перевищити кількість жертв катастрофи на Чорнобильській АЕС.
  • Може відбутися значний викид радіоактивного цезію-137, що становитиме небезпеку для здоров’я громадян, стану водойм та ґрунтів. Цей елемент інтенсивно сорбується ґрунтом і донними відкладами, забруднює продукти харчування.
  • Радіонуклідне забруднення пошириться на Дніпро, Чорне та Азовське моря.

Найгірші наслідки виникнуть, якщо російські війська проб’ють оболонку в усіх енергоблоках Запорізької АЕС, зачепивши реактор.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт