Чому виникають руйнівні землетруси, як в Туреччині, і чи загрожують вони Україні

Сейсмічна небезпека все ж існує

ФОТО: наслідки землетрусу в Туреччині

Землетруси подібного масштабу, як в Туреччині, Україні не загрожують, проте існує сейсмічна небезпека.

Про це розповів директор Інститут геофізики Національної академії наук України Олександр Кендзера ТСН.ua.

«Небезпека для України не така велика як, наприклад, для Туреччини, або інших країн, які охоплені потужним сейсмоактивним поясом нашої планети. Він утворився внаслідок того, що Євразія ніби спускається зверху-вниз, а материкові плити Африканська та Індійська рухаються їй назустріч. Очевидно, що під час того, як вони зустрілися багато мільйонів років тому, виникли величезні напруження, які продовжують накопичуватися і зараз», – наголосив він.

Він додає, що коли межа міцності матеріалу перевищується, то в такому разі виникають землетруси.

«Точно сказати, коли саме буде достатньо накопичено енергії, щоб відбувся землетрус, наразі неможливо, але можна оцінити, які за величиною блоки беруть участь в формуванні напруженого-деформованого поля. І по розмірах цих плит, на яких накопичується енергія, можна оцінити, який максимальний землетрус може відбутися в тому чи іншому місці. Земля вже давно перебуває у стані динамічного деформування. Ми бачимо, що весь час виникають нові розломи, десь енергія зникає і розсіюється в просторі, а десь виривається і накопичується до того рівня, що можуть виникнути землетруси», – пояснив фахівець.

Раніше повідомлялося, потужний землетрус в Туреччині забрав життя сотень людей. Зокрема, двох українців, яких вважали загиблими, врятували з-під завалів у Туреччині. Посол України повідомив, чи можна відвідувати Туреччину після руйнівного землетрусу.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк