Cиноптики розповіли, коли прийдуть морози і випаде сніг на заході України

Якою буде погода вже найближчим часом

Фото ілюстративне

Для жителів областей заходу України – це Закарпатська, Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Чернівецька та Хмельницька останній осінній місяць осені розпочнеться з сильних злив. Такий прогноз зробили синоптики для ТСН

Уже 1-2 листопада з дому краще не виходити без парасольки та водонепроникного взуття.

Однак цілих два тижні буде тепло: вдень +13-17 градусів, вночі +7-10.

Дощі швидко припиняться скрізь, крім Закарпаття, де вони поливатимуть майже всю першу декаду. Та вже з 14-15 числа  різко похолодає до -5 градусів удень і 12-15 градусів морозу вночі.

Така температура протримається понад тиждень і супроводжуватиметься майже щоденними дощами з мокрим снігом. З 23-25 листопада снігопади посиляться але поступово теплішатиме: денна температура підвищиться до -2-4 градусів, а на Закарпатті, Буковині та Хмельниччині навіть до нуля.

Така погода триматиметься аж до початку грудня.

Загалом заступник директора Укргідрометцентру Анатолій Прокопенко прогнозує, що середньомісячна температура у листопаді буде близькою до кліматичної норми, на відміну від вересня і жовтня – тоді на 1,5-2 градуси вище норми. Середня місячна температура у листопаді передбачається 2-7 градусів тепла, це на 6-10 градусів холодніше, ніж у жовтні.

Анатолій Прокопенко уточнив, що листопад – перехідний місяць від осені до зими, настає час передзим'я. Воно починається після стійкого переходу середньої добової температури через +5 градусів у бік зниження.

«Зазвичай на більшій частині території України холоднішає нижче +5 у першій декаді листопада, на півдні – у другій декаді, у північно-східних областях – наприкінці жовтня, – говорить Анатолій Прокопенко. – Але цього року навіть на півночі країни перехід через +5 градусів відбудеться також у першій декаді листопада. Температура знижуватиметься поступово різких переходів від тепла до холоду не чекаємо. У другій половині місяця можливі невеликі морози через надходження холодного повітря з півночі. До 10 листопада сніг малоймовірний, надалі через мінусові температури на півночі України сніг можливий, але дуже незначний, як кажуть, пролітання окремих сніжинок, не більше».

За даними багаторічних спостережень, абсолютний мінімум температури повітря у листопаді в більшості областей становить 24 градуси морозу, у північних, східних, Дніпропетровській, Запорізькій областях та в Карпатах – 31 градус морозу, на півдні Криму та Одещині – 13 градусів морозу.

Абсолютний максимум температури – 24 градуси тепла, у Закарпатській, Чернівецькій, центральних, південних областях та у Криму до 29 градусів тепла.

Місячна кількість опадів у листопаді очікується 34-65 мм, в горах Криму та місцями в Карпатах до 100 мм, що в межах норми, у північно-східних областях 28-32 мм, що менше за норму.

Читайте також: яким буде день 30 жовтня у Львові та області: прогноз синоптиків

Тобто нинішній листопад прогнозується холодним, але більш сухим, ніж звичайно.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також