Депутатське прозріння чи безкарність чиновників?! Чому навіть прихильники «життя в борг» волають про беззаконня у Львівській міській раді?

6 грудня 2022 року на сесії Львівської міської ради прийняли ухвалу №2580 про здійснення запозичення до бюджету Львівської міської територіальної громади у 2022 році, згідно з якою місто мало отримати черговий кредит у розмірі 25 мільйонів євро. Про це повідомляє ВАРТА.

Не підтримували такого рішення у повному складі лише фракції ГОЛОСу та ВАРТИ, а також одна депутатка ЄС, яка демонстративно утрималась від голосування.

Щобільше, надалі представники цих депутатських фракцій публічно висловлювались проти цього кредиту, оскільки вважали, що його умови не лише не вигідні для міста, але й з огляду на наявність в бюджеті достатньої кількості «реверсних грошей», на їхню думку, такий кредит Львову просто не потрібен.

Дане рішення чомусь залишилось поза увагою преси та громадськості, як і той факт, що за нього та в подальшому за затвердження нового бюджету, фактично створюючи нову більшість в раді, майже одноголосно голосували ще донедавна непримиримі вороги: Самопоміч, Європейська солідарність та ВО «Свобода».  

Можна лише здогадуватись, яким чином міському голові вдалося домовитись зі своїми політичними опонентами, але дана історія отримала своє продовження вже у березні 2023 року.

На пленарному засіданні, яке відбулося 2 березня, депутатам на розгляд було запропоновано ухвалу Про затвердження Кредитного договору від 30.12.2022 № 53825, укладеного між Львівською міською радою та ЄБРР.

Однак цього разу одностайне голосування «нових союзників» не принесло очікуваного результату і рішення не було підтримано радою. Здавалось би на цьому крапка. Можливо ситуація змінилась, можливо аргументи противників нового запозичення дійсно виявились правдивими та були почуті частиною інших колег, але факт залишається фактом: рада не затвердила умов кредитного договору, а отже для отримання цього кредиту немає належних підстав.

Та напевно міський голова має іншу точку зору, а тому 14.03.2023 року очолюваний мером виконавчий комітет Львівської міської ради ухвалив рішення №260, яким «…..прийнято умови, викладені у Кредитному договорі від 30.12.2022 № 53825».

Таке безглузде та кричуще порушення закону виконавчим комітетом викликало публічну критику навіть у тих депутатів, які ще не так давно підтримували відповідні пропозиції міського голови та виконавчих органів і голосували за усі ці «кредитні схеми».

Зокрема депутат ЄС Євген Кузик у своєму пості на Facebook написав: «я дуже хочу, щоб у нашій міській раді та і Україні загалом, не перевищувались службові повноваження деяких посадових осіб».

То ж залишається питання одне питання. Звичайно ж не до чиновників та міського голови, для яких гроші та відсутність правових наслідків вже не вперше стають міцним фундаментом для прийняття суперечливих з точки зору користі для громади рішень.

А до правоохоронців, які вперто не бажають звертати увагу на рішення представників місцевої влади та давати їм належну оцінку. Бо ворон воронові, як відомо

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт