"Деражава повинна захищати, а не вбивати": у Польщі протестують через смерть українця з вини поліцейських (ФОТО)

78ш9дл89
78ш9дл89


У Польщі протестуватимуть українці через дії поліції, які, ймовірно, призвели до смерті 25-річного чоловіка у витверезнику міста Вроцлав. Про це пoвідoмляє Yavp.pl.


У неділю, 5 серпня, вже відбулася перша мирна акції протесту українців у Вроцлаві. Через тиждень, 12 неділя, готується більш масштабна акція через смерть 25-річного українця. Молодий чоловік помер, ймовірно, через перевищення сили з боку поліцейських.




“Мирний протест української громади разом з усіма мешканцями Вроцлава через насильство поліції проти мешканців Вроцлава. Катування та смерть Дмитра Никифоренка у витверезнику — це межа, яку ніколи не треба було перетинати. Ми вимагаємо чесного розслідування, покарання винних і запевнень, що це більше ніколи не повториться у Вроцлаві, який є нашим домом”, — зазначили організатори акції протесту, яка пройде під гаслом «Стоп насильству! Держава повинна захищати, а не вбивати!» (Stop przemocy! Państwo musi chronić a nie zabijać!)", — йдеться у дописі.



25-річний українець помер у вроцлавському витверезнику 30 липня. Тоді поліція в офіційній інформації пояснила, що чоловік був п’яний, поводився дуже агресивно та кидався з кулаками на правоохоронців і працівників витверезника. А помер він начебто раптово після того, як його зв’язали ременями.

Згодом, польські журналісти на підставі запис камер встановили, що українця вивели нетверезого з нічного автобуса медичні рятувальники. На зупинці він не проявляв ніякої агресії, а вже у витверезнику поліцейські застосували до нього невиправдану фізичну силу: били й притискали шию коліном до підлоги. Ймовірно, такі дії й могли стати причиною смерті молодого українця.



Зараз справу розслідує Окружна прокуратура міста Свидниця. Там чекають на низку експертиз. Тим часом смерть українця вже викликала значний резонанс у всій Польщі, адже це не поодинокий прецедент. Політики, журналісти та суспільство вимагають негайного розслідування й покарання винних. На сьогодні відомо, що 4-х поліцейських, які брали участь у затримані померлого громадянина України, відсторонили від роботи. При цьому 2-х з них найближчим часом збираються звільнити.




varta1.com.ua: Новини