Десять років тому загинув Борис Возницький

Вічна пам'ять!

Сьогодні, 23 травня, минає десять років як трагічний випадок обірвав життя Бориса Григоровича Возницького (16.04.1926 – 23.05.2012) – багаторічного директора Львівської галереї мистецтв. Про це повідомила Львівська національна галерея мистецтв імені Б.Г. Возницького.

Він був першим професійним українським мистецтвознавцем, академіком Української академії мистецтв, лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка, Героєм України, заслуженим працівником культури України та Польщі, президентом Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв.

Борис Возницький провадив активну охоронну діяльність у другій половині ХХ ст., не даючи руйнувати та нищити культурні надбання України. Саме завдяки його старанням Галерея перетворилась на потужну інституцію, де зберігаються тисячі безцінних музейних предметів.

Починаючи з 1960-х рр. і до кінця життя за приблизними підрахунками він разом із науковими співробітниками Галереї врятував понад 36000 пам’яток. 

Одночасно Возницький брав під опіку Галереї напівзруйновані замки, церкви та вежі, яким загрожувало знищення. Залучав державні установи, громадські організації та небайдужих людей до їх відбудови, у такий спосіб створював нові музейні підрозділи.

Борис Возницький загинув 23 травня 2012 року, в автокатастрофі між селами Куровичі та Печенія Золочівського району Львівської області.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також