Дев’ять країн з G-20 не підтримали санкції проти росії (ПЕРЕЛІК)

Велика частина світу не готова слідувати зусиллям США та Європи

Лише половина країн з G-20 приєдналася до міжнародних санкцій, накладених на росію через її вторгнення в Україну. Про це повідомляє «Bloomberg».

Високопоставлені чиновники з G-7 подорожують світом, щоб відстоювати необхідність більш жорсткої економічної мережі навколо росії. Вони були здивовані відсутністю підпису з боку держав G-20, навіть якщо ці країни не намагаються допомогти Москві обійти покарання.  

Це незручна реальність, з якою зіткнувся державний секретар Ентоні Блінкен під час його тривалого туру Південно-Східною Азією та Африкою: велика частина світу не готова слідувати зусиллям США та Європи щодо ізоляції росії президента володимира путіна.

Не підтримали санкції:

  • Бразилія;
  • Китай;
  • Індонезія;
  • ПАР;
  • Індія;
  • Туреччина;
  • Саудівська Аравія;
  • Аргентина.

Це робить угоду щодо глобальних ініціатив, таких як ліміт російських цін на нафту, запропонований G-7, ще більш складним, водночас, надихаючи путіна та його ключового прихильника, президента Китаю Сі Цзіньпіна, у виконанні їхніх відповідних глобальних завдань.

За декілька тижнів до того, як росія вторглася в Україну, Сі підтримав путіна і оголосив про «безмежну» дружбу. Витрати Китаю на російську нафту різко зросли після початку війни — у червні він витратив на 72 % більше російських енергоносіїв, ніж роком раніше.

Китай у будь-якому випадку втягнутий у суперництво зі США, напруженість якого спалахнула цього тижня через візит спікера Палати представників Ненсі Пелосі до Тайбею, а також через його власну суперечку з G-7 після того, як блок опублікував заяву, в якій висловив стурбованість «загрозливими діями» Пекіна навколо Тайваню.

Пекін скасував особисту зустріч між міністрами закордонних справ Китаю та членом G-7 Японією, яка була запланована цього тижня в Камбоджі. Японія заявила ввечері в четвер, що деякі балістичні ракети, випущені Китаєм під час навчань поблизу Тайваню, впали в її виключній економічній зоні — це сталося вперше — і подала дипломатичний протест.

Нагадаємо, Ердоган погодився частково платити за газ у рублях.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт