До Києво-Печерської лаври прибув спецназ поліції (ВІДЕО, ФОТО)

Суд зобов'язав московську церкву повернути майно Нижньої лаври

Скриншот з відео

У п’ятницю, 11 серпня до Києво-Печерської лаври прибули спецпідрозділи поліції. Про це повідомив адвокат Микита Чекман, який представляє інтереси московської церкви

Відео публікують місцеві telegram- канали.

Це пов’язано з тим, що напередодні столичний суд задовольнив позов заповідника «Києво-Печерської лавра» та Міністерства культури та інформаційної політики до УПЦ Московського патріархату, зобов’язавши повернути майно Нижньої лаври. 

Так, 9 серпня Господарський суд Києва визнав законним розірвання договору, укладеного між монастирем Української православної церкви Московського патріархату та заповідником «Києво-Печерська лавра». 

Зранку 11 серпня Києво-Печерська лавра обмежує доступ для відвідувачів. Адміністрація заповідника ухвалила таке рішення через системне перешкоджання їхньому доступу до приміщень Нижньої Лаври. 

Додамо, що у березні Міністерство культури попередило УПЦ МП, що та має звільнити будівлі на території «Нижньої Лаври».

Державний заповідник «Києво-Печерська лавра», який розпоряджається ними, розірвав з церквою договір від 2013 року про безоплатне користування майном.

Читайте також: «Паша Мерседес» вийшов під заставу в майже мільйон доларів

Однак в УПЦ МП з цим не погодилися. Свято-Успенська Києво-Печерська лавра (Чоловічий монастир УПЦ МП), який діяв на території «Нижньої Лаври», подав позов проти заповідника. А священники УПЦ МП хотіли залишитися у будівлях, поки триває суд.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена