До кінця 2024 року в Україні створять міністерство єдності: подробиці

Що відомо про нову державну інституцію

До кінця року буде створено міністерство єдності в Україні. Про це сказала народний депутат України Євгенія Кравчук в коментарі журналістам.

За її словами, йдеться про створення "міністерства повернення українства або міністерства єдності". При цьому переконує, що ідея створення нового міністерства є на часі.

"Ми стоїмо в таких дуже екстраординарних викликах. Це точно відбудеться в цьому році",- наголосила Кравчук.

За її словами, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України "може бути частиною конструкції" майбутнього міністерства, оскільки воно займалося координацією зв’язків з  українцями, які перебувають за кордоном.

"Але юридичну конструкцію запропонує Кабінет міністрів України", - наголосила вона.

Кравчук розповіла, що 4 вересня на фракції "Слуга народу" президент України Володимир Зеленський сказав, що керівник цього міністерства "насправді буде більше часу проводити за кордоном". За її словами, йдеться про те, що можуть бути створені певні офіси чи філії в країнах, де проживає найбільша кількість українці – Польща і Німеччина.

Кравчук зазначила, що поки не знайдено кандидата на посаду міністра.

"Співбесіди продовжуються, кандидатів шукають. Тому цього не відбулося зараз, але в найближчі місяці, очевидно,  ми повернемося до питання створення міністерства і призначення очільника", - сказала вона.

Державна інституція буде об'єднувати українців за кордоном та протидіяти російським наративам

Вона буде працювати паралельно МЗС України. Держава повинна бути активнішою у справі захисту співвітчизників та їхніх інтересів.

Про це заявив президент Володимир Зеленський на нараді керівників закордонних дипломатичних установ України, повідомляє Офіс Президента. За його словами, це буде "міністерство української єдності та протидії російським впливам на українців".

"Разом зі звичною роботою через систему МЗС України готуємо запуск нової інституції, яка забезпечить достатню силу глобальної української єдності. Мільйони наших людей в інших країнах, їхні зв’язки й відносини з Україною, захист наших спільних інтересів як нації - усе це буде сферою відповідальності нової інституції. Фактично це має бути міністерство української єдності та протидії російським впливам на українців. Передусім, за кордоном", – заявив він.

Президент зазначив, що захист інтересів громадян України за кордоном, освітні, культурні та інформаційні потреби в інших державах – принципове завдання. МЗС тут не впорається.

"Потрібна інституція, яка вестиме інші державні інституції до визначених цілей. Найближчим часом представимо всі деталі... Вважаю, що для цього ми повинні посилити нашу інституційну присутність у країнах-партнерах. Це буде зроблено двома шляхами. Так, уже ухвалено рішення про відкриття нових консульств України за кордоном, зокрема в Польщі, Німеччині, Болгарії, Італії, Чехії, Словаччині, Франції. Десь - додаткові, десь - перші в історії, але це дуже важливо - там, де є присутність українців, там, де українські спільноти потребують більшої уваги", – резюмував президент.

varta1.com.ua: Новини

Коментарі

Читайте також