До вибухів у Криму причетні Збройні Сили України — «New York Times»

Також, долучилися партизани

У вівторок на ключовій російській авіабазі на окупованому Кремлем Кримському півострові прогриміла серія вибухів, піднявши величезні клуби диму. Про це пише «The New York Times».

Поки російські та окупаційні чиновники намагалися встановити причину, що підвищило рівень терористичної загрози в цьому районі, високопоставлений український військовий, який знає ситуацію, заявив, що за вибухом на авіабазі Саки на західному узбережжі Криму стоять українські  збройнісили.

«Це була авіабаза, з якої регулярно злітали літаки для атак проти наших сил на південному напрямі», — сказав чиновник на умовах анонімності для обговорення делікатних військових питань. Чиновник не став розголошувати тип зброї, яка була використана для нападу, зазначивши лише, що «використовувався пристрій виключно українського виробництва».

Напад України на російські війська на Кримському півострові означав би значне розширення наступальних зусиль України, які досі здебільшого обмежувалися відтісненням російських військ з територій, окупованих після 24 лютого, коли почалося вторгнення.

Це також було б збентеженням для президента росії володимира в. путіна, який часто говорить про Крим, який він незаконно анексував у України в 2014 році, як про священну землю.

Україна має небагато видів зброї, яка може досягти півострова, окрім літаків, які ризикують бути негайно збитими потужною протиповітряною обороною росії в регіоні. Авіабаза, яка знаходиться поблизу міста Новофедерівка, знаходиться майже в 200 милях від найближчої позиції українських військових.

Відео, перевірені та переглянуті «The New York Times», показують, що стовп диму піднімався над авіабазою безпосередньо перед вибухами. Було щонайменше три вибухи: два швидко поспіль і третій через кілька хвилин. З відеозаписів незрозуміло, що стало причиною вибухів. Крім того, на відео, опублікованому в соціальних мережах, видно, як мінімум один військовий літак Су-24М повністю знищений на асфальті бази.

Високопоставлений український чиновник сказав, що в нападі були задіяні сили партизанського опору, лояльні уряду в Києві, але він не хотів розголошувати, чи ці сили здійснили атаку чи допомогли регулярним українським військовим частинам уцілити базу, як це іноді траплялося в інших окупованих росією території.

За словами офіційних осіб, Україна все частіше звертається до партизанів на окупованих Росією територіях, щоб досягти цілей глибоко в тилу ворога. Партизани, наприклад, допомагали українським силам атакувати російські бази та склади боєприпасів у Херсонській області, кажуть українські чиновники.

Публічно українські чиновники у вівторок не підтверджували участь українських військових. Міністерство оборони України заявило, що не може «встановити причину вибуху», і запропонувало персоналу на базі дотримуватися правил заборони куріння.

Інші офіційні особи точно не заперечували, що за вибухом стоїть Україна.

«Майбутнє Криму — бути перлиною Чорного моря, національним парком з унікальною природою і всесвітнім курортом, а не військовою базою для терористів», — заявив старший радник президента України Володимира Зеленського Михайло Подоляк. 

Міністерство оборони Росії повідомило, що вибух стався внаслідок детонації боєприпасів для бойових літаків на базі. Хоча міністерство не висловлювало жодних припущень щодо того, чи могли бути залучені українські сили, рішення керівника Криму Сергія Аксьонова підвищити рівень терористичної загрози до жовтого свідчить про те, що чиновники стурбовані безпекою на півострові.

«Цей захід є виключно профілактичним, тому що ситуація в регіоні знаходиться під повним контролем», — зазначив Аксьонов.

За вісім років російської окупації Криму півострів перетворився з тихого південноукраїнського пляжного місця на головну базу військових операцій. На авіабазі Саки дислокується 43-й окремий штурмовий полк ВМФ РФ, який входить до складу Чорноморського флоту. Військова розвідка України звинуватила льотчиків полку у вчиненні військових злочинів під час бомбардування мирних районів під час війни.

Незабаром після вибуху Аксьонов прибув на місце події. Стоячи перед великим чорним клубом диму, він сказав, що для захисту мешканців навколо місця, де розташована база, було зведено тримильний периметр.

Нагадаємо, у Криму в районі військового аеродрому лунають потужні вибухи.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт