Добровольці територіальної оборони отримають статус учасника бойових дій

Матимуть право на пільги передбачені законодавством

Фото UkrainianLandForces

Верховна Рада надала статус учасників бойових дій добровольцям сил територіальної обоорони. 

Як повідомляє «Судово-юридична газета», законопроєкт № 7151 про внесення змін до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” щодо уточнення норм, що врегульовують питання визначення категорій осіб, які визнаються ветеранами війни та членами сімей загиблих Захисників та Захисниць України підтримали 344 народних депутати повідомив у «Теlеgraм» каналі народний депутат Ярослав Железняк.

Законопроєктом передбачається внесення змін до пункту 19 частини першої статті 6 та пункту 11 частини другої статті 7 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” зміни, якими добровольців Сил територіальної оборони Збройних Сил України визнаватимуться учасниками бойових дій та особами з інвалідністю внаслідок війни.

Крім цього доповнюється Закон України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” новою статтю 101 про сім’ї загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України, якою визначається порядок та процедура набуття відповідного статусу та передбачає поширення на них пільг, які передбачені законодавством.

Також доповнюється перелік осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, особами, які нагороджені орденом “Золота Зірка” повних кавалерів ордена Богдана Хмельницького та осіб, нагороджених орденом княгині Ольги.

Згідно до законодавства, учасники бойових дій, серед іншого мають право на:

безоплатне забезпечення санаторно­курортним лікуванням або одержання компенсації вартості самостійного санаторно­курортного лікування. Порядок надання путівок, розмір та порядок виплати компенсації вартості самостійного санаторно­курортного лікування визначаються Кабінетом Міністрів України;

75-відсоткову знижку на квартплату в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю);

75-­відсоткову знижку плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією й іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб у межах середніх норм споживання. Площа житла, на яку надається знижка, при розрахунках плати за опалення становить 21 кв. метр опалювальної площі на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю. Для сімей, що складаються лише з непрацездатних осіб, надається 75 % знижка за користування газом для опалювання житла на подвійний розмір нормативної опалювальної площі (42 кв. метри на кожну особу, яка має право на знижку плати, та 21 кв. метр на сім’ю).

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий

Читайте також