Довгорічна судова тяганина: на Самбірщині греко-католики змушені молитися просто неба перед зачиненим храмом

1535809527_1454373
1535809527_1454373

У с. Дубрівка, Самбірського району, Львівської області, стоїть старовинний храм Святого Василія Великого. Тривалий час через нього виникають конфлікти у місцевої громади.

Після того як місцеві греко-католики оприлюднили в соцмережі світлини з різдвяних богослужінь, на яких вони просто неба моляться  перед зачиненим порожнім храмом, це викликало обурення серед людей різних віросповідань. Про це повідомляє департамент інформації УГКЦ, з посиланням на пресслужбу Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ.

Храм до 1946 р. перебував у власності Української Греко-Католицької Церкви, а тепер він зачинений.  У 1994 р. його передали у почергове користування УГКЦ та УАПЦ, втім православна громада так і не допустила греко-католиків до богослужінь.

У 1997 р. Львівська обласна державна адміністрація передала храм в одноосібне користування православній громаді. Втім, у 2009 році стародавній храм зачинили. Його довго не ремонтували, тому впродовж останніх десятиліть храм руйнується як ззовні, так і всередині.

Греко-католицька громада с. Дубрівка намагалась розв'язати це питання мирно. Починаючи з 2016 р., громада почала звертатися до судів різних інстанцій з надією відновити богослужіння у своєму старовинному храмі. На сьогодні справа вкотре розглядатиметься в суді. Таким чином віряни продовжують молитися перед зачиненими дверима храму.





Фото: «Facebook» Тетяна Лесик

varta1.com.ua: Новини