Джо Байден зробив заяву у спеціальному зверненні щодо України (ВІДЕО)

Це вже не про Україну і Росію - це про захист наших цінностей, - Байден

Скріншот відеозвернення, Джо Байден

15 лютого у спеціальному зверненні щодо України президент США Джо Байден повторив попередження президенту Російської Федерації Володимиру Путіну про масштабні наслідки, з якими доведеться зіткнутися Росії у разі нової агресії проти України, передає «Голос Америки».

«Вчора російська сторона публічно запропонувала продовжувати рухатись дипломатичним шляхом. Я погоджуюся — дипломатії треба дати шанси… США запропонували конкретні кроки задля безпеки у Європі. Ми пропонуємо нові заходи контролю за озброєнням, нові заходи прозорості, нові заходи стратегічної стабільності, які застосовуватимуться до обох сторін — і НАТО, і Росії… Але ми не готові жертвувати основоположними принципами. Країни мають право на суверенітет і територіальну цілісность, і мають право обирати свій курс і свої альянси», — цитує президента Байдена «УП».

Джо Байден зазначив, що бачить простір для дипломатії та деескалації, що було би в інтересах усіх сторін, і дипломатична робота, спільно з союзниками, продовжиться.

«Міноборони РФ сьогодні повідомило, що деякі військові частини залишають позиції поруч з Україною. Це була б гарна новина — але ми ще не перевірили цього… і є ознаки, що їхнє розташування залишається загрозливим», — зауважив Байден.

Поруч з українськими кордонами зосереджено 150 000 військових, і вторгнення залишається «явно можливим». У зв’язку з цим президент США повторив заклик до громадян США про всяк випадок виїздити з України. 

Він наголосив, що ні США, ні Україна не є загрозою для РФ.

«Ні США, ні НАТО не мають ракет в Україні, і ми не маємо планів розміщувати їх там», — зазначив він, додавши, що так само Вашингтон не намагається дестабілізувати ситуацію у Росії і не вважає росіян ворогами.

Також Байден нагадав про союзництво США та колишніх республік СРСР у Другій світовій війні.

«То була війна з необхідності. Але якщо зараз Росія нападе на Україну — це буде війна з вибору, і війна без причин і підстав», — наголосив він, додавши, що Захід готовий спільно й рішуче відреагувати. 

«Це більше, ніж про Росію і Україну, це про захист того у що ми віримо — за майбутнє, яке ми хочемо для цього світу, за свободу і право країн обирати свою долю, право народів обирати своє майбутнє. Це про те, що країни не повинні силою змінювати кордони своїх сусідів», — наголосив Джо Байден.

Він також повторив попередження, що в разі нової агресії, союзники готові застосувати потужний пакет санкцій, включно з обмеженням експорту, і це будуть заходи, до яких не вдалися після початку російської агресії проти України у 2014 році. 

«Ці заходи готові до того, щоб бути застосованими негайно, щойно — і якщо — Росія на це піде. Це створить довгострокові наслідки, які підірвуть здатність Росії до економічної і стратегічної конкуренції. І «Північний потік-2», якщо Роcія піде на подальше вторгнення в Україну, не буде запущений», — наголосив Байден. 

Він також відзначив, що США не збираються відправляти в Україну своїх військових, але вже надають підтримку в іншому вигляді, зокрема зброєю, навчанням для військових та розвідданими. 

Джо Байден запевнив, що США готові захищати кожного союзника у НАТО і що у разі нової російської агресії Штати готові ще більше посилювати східний фланг Альянсу.

Володимир Путін у спілкуванні з пресою уник чіткої відповіді на запитання, чи планує робити напад. 

Також з’явилась інформація, що РФ нібито відводить частину своїх сил від кордону з Україною.

У Міноборони РФ заявили, що підрозділи Західного та Південного військових округів у вівторок починають повернення з навчання до пунктів базування залізницею та автомобільним транспортом. 

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також