Ексміністр Ткаченко повідомляє, що очільник Маріуполя відмовився проводити превентивну евакуацію музейних експонатів

Знищені музеї

Олександр Ткаченко звинуватив міського голову Маріуполя Вадима Бойченка у відмові від евакуації музейних експонатів напередодні початку повномасштабної війни рф.

Про це Ткаченко розповів у інтерв'ю BBC.  

Він наголошує, що закон не передбачає превентивну евакуацію без воєнного стану, однак, 23 лютого 2022 року він спробував організувати її в Маріуполі.

«Коли ми просто в YouTube побачили, як грабують маріупольські магазини, про всяк випадок я подзвонив керівництву міста та області й кажу: “Дивіться, у вас, напевно, люди щось знають, чого не знаємо ми. Давайте щось зробимо з музеями”», — говорить ексміністр.

За його словами, він дискутував з міським головою Бойченком, який не хотів проводити евакуацію. Колишній очільник Мінкульту додав, що музей — це комунальний заклад, тому не підпорядкується МКІП. Згодом Ткаченко узгодив з головою Донецької обласної адміністрації наказ про превентивну евакуацію, але її не вдалося здійснити через відсутність воєнного стану.

Більшість очільників музеїв, після 24 лютого, сприяли вивезенню експонатів. Водночас дехто побоювався, що музейні колекції не повернуть. 

Читайте також: СБУ затримало викладача, який коригував удари по Запоріжжі

На його думку, кожен випадок викрадення експонатів потрібно розглядати та досліджувати окремо. 

varta1.com.ua: Новини

Юлія Зуб