Експерт назвав можливі напрямки нового наступу росіян

Окупанти стягнули велику кількість сил та засобів

ФОТО: ілюстративне

На 12-му місяці війни знов все частіше з різних джерел лунає інформація про ймовірний новий наступ росіян. За оцінками світової та української спільноти, він може відбутись в лютому-березні.

Зараз в Україні є 4 складних плацдарми, де військова обстановка може змінитись будь якого дня.

Таку думку висловив військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко в коментарі для ТСН.ua.

«Йдеться про лівобережну Херсонщину, Запорізька область, донецький та луганський плацдарми. Росіяни концентрують сили та засоби у великій кількості, - каже Коваленко. - Але з цих чотирьох плацдармів вони можуть вести наступальні дії тільки на одному – на донецькому. Це єдиний плацдарм, де вони мають більш-менш працюючу логістику та мають можливість вести наступально-штурмові дії. Поступово вони це роблять в напрямку Бахмута, Авдіївки, намагаються рухатись в напрямку Сіверська, Вугледара. Але там велика кількість ліній оборони ЗСУ, багато важливих висот для ведення артилерийського вогню, які контролюються ЗСУ. Росіяни, хоч і мають на цьому плацдармі велику концентрацію сил та засобів, але всі вони станом на зараз недоукомплектовані технічно. Тобто немає достатньої кількості техніки».

За оцінками Коваленка, основна складова ворога – це піхота та підтримка артилерії.

 «Але з артилерію у них не все добре через дефіцит снарядів, - вважає експерт. - Це помітно через те, що вони не можуть довго тримати високий тепм ведення вогню. Там є можливість наступати, але вона не повноцінна. Якщо казати про інші напрямки, то присутність сил та засобів, які є на Луганщині та в Запорізькій області  - скоріш для оборони. Проблема з артилерією більша, ніж на донецькому плацдармі. Якщо вони на Луганщині чи в Запорізькій області перейдуть до наступу, то ресурса їм вистачить на півтора-два тижні. В разі знищення цього ресурсу вони не зможуть тримати оборону. Вони не зможуть блокувати контрнаступ ЗСУ. Тому, якщо резюмувати, наступ окупантів більш вірогідний на донецькому плацдармі».  

Раніше повідомлялося, що російські окупанти не полишають спроб наступу поблизу Вугледара на Донеччині.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк