Експерт озвучив думку, коли в Україні знизиться тиск на гривню

І назвав чинник, який цьому сприятиме

Президент Київської школи економіки Тимофій Милованов, радник керівника офісу президента вважає, що тиск на гривню знизиться, коли українці, які виїхали за кордон, повернуться додому.

Про це він сказав під час інформаційного телемарафону.

«Зараз багато грошей йде з України на підтримку людей, які поїхали. Тобто люди отримують зарплату або мають заощадження, але, на жаль, через війну змушені витрачати їх в Європі, або в США, або в Лондоні», — сказав він.

За словами Мілованова, під час війни завжди є тиск на валюту.

Він зазначив, що якщо до війни фінансовий потік йшов навпаки: тобто люди заробляли за кордоном і надсилали гроші в Україну, то тепер українські сім'ї витрачають гроші в основному в Європі.

Експерт переконаний, що це є основним чинником тиску на валюту.

«Тому з часом люди будуть повертатися, і цей тиск буде зменшуватися», — вважає він.

Милованов додав, що зниженню тиску на національну валюту також сприятиме розблокування портів і відповідно відновлення експорту українських товарів, що призведе до надходження валютної виручки.

Додамо, що офіційний курс гривні до долара був зафіксований Нацбанком на рівні 29,25 грн/дол з 24 лютого 2022 року.

Станом 1 червня, курс гривні до долара США в банківських обмінниках столиці зміцнився на 35 копійок — до 36,00 грн/дол. у порівнянні з попереднім показником.

Нацбанк з 21 травня скасував обмеження на встановлення курсу, за яким уповноважені установи можуть продавати готівкову іноземну валюту клієнтам, — раніше відповідний курс не повинен був відхилятися від офіційного більш ніж на 10 %.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена