Експерт пояснив у чому небезпека фосфорних снарядів

Ці снаряди були викристані у Попасній

Вночі, 12 березня, Попасну, в Луганській області, атакували російські окупанти забороненими на міжнародному рівні фосфорними боєприпасами. Про це розповів військовий експерт Олег Жданов.

Ці боєприпаси належить до зброї масового знищення, адже створюють великі осередки пожеж, а люди отримують дуже серйозні опіки.

Фосфорні бомби підриваються або на поверхні землі, або на визначеній висоті. Після чого боєприпас розлітається так званий білий фосфор, який підпалюється за плюсової температури.

«Якщо хтось, не дай Боже, зіткнеться, у жодному випадку не струшуйте з себе цей фосфор. Він має ефект меду. Його не можна струснути з руки — лише змити», — сказав Жданов.

У випадку ураженння, треба зняти одяг, якщо є така можливість, або закрити доступ до кисню, залити водою чи закрити мокрою ганчіркою, щоб припинити горіння.

Як повідомляла Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, ці снаряди містять запальну сполуку, температура горіння якої перевищує 800 °C, що поширюється по території у декілька сотень квадратних метрів. Ураження може викликати особливо тяжкі та болісні каліцтва або ж спровокувати повільну та болісну смерть.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також