Ексзаступник міністра Василь Лозинський вийшов під заставу з-під варти

Адвокати раптом десь нашкребли на заставу і внесли її

Фото: Укрінформ

Колишній заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Василь Лозинський вийшов з-під варти під заставу. Про це повідомляє журналістка Тетяна Ніколаєнко у Facebook

«Адвокати раптом десь нашкребли на заставу 2,5 млн, і внесли її. І зробили це якраз під вихід з відпустки судді Шкодіна, який і до того був прихильним до Лозинського. От що автоматичний розподіл справ робить всесильний. І дружба родичок судді і фігурантів справи», – написала журналістка.

За її словами, рідна сестра слідчого судді Вищого антикорупційного суду Ярослава Шкодіна була співавтором низки наукових публікацій разом із фігурантом справи колишнього заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Василя Лозинського.

Також родичка судді дружить із дружиною фігуранта справи.

Журналістка пише, з посиланням на ЗМІ, що сестра судді Шкодіна Ірина була співавтором низки наукових публікацій разом із заступником директора з управління проектами державного інституту «УкрНДІводоканалпроект» Максимом Бабенком. Його роль досліджується в рамках справи Лозинського, оскільки, за версією слідства, «відкати» здійснювалися саме із закупівель державного інституту «УкрНДІводоканалпроект».

Також за інформацією ЗМІ, сестра Шкодіна товаришує із дружиною Бабенка Оленою Христофоровою. Вони працюють разом у Харківському національному університеті імені В.М. Каразіна і є друзями у соцмережі Facebook. Спільна робота Ірини Шкодіної та Олени Христофорової підтверджується на сайті ВНЗ.

Додамо, що заступника міністра розвитку громади Василя Лозинського викрито на одержанні 400 тисяч доларів хабаря.

Минулого літа Кабінет міністрів виділив майже 1,41 млрд гривень Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури на забезпечення населення теплом у зимовий період. Тоді Василь Лозинський за $400 тисяч погодився на пропозицію підприємця закупити пересувні котельні установки за цінами у 25-30% дорожчими за ринкові.

А 21 січня цього року його затримали та звинуватили у вчиненні злочину, передбаченого частиною 4 статті 368 КК України. Також правоохоронці затримали його довірену особу, підприємця та двох його спільників.

Уже 22 січня Лозинського звільнили. Організатора передачі грошей – бізнесмена Сергія Кривого взяли під варту з альтернативою застави у понад 100 мільйонів гривень.

17 лютого ВАКС обрав Лозинському запобіжний захід у вигляді арешту з можливістю внести заставу в розмірі 50 мільйонів, а 17 березня – змінив на цілодобовий домашній арешт, хоча обвинувачення вимагало продовжити тримання під вартою.

Згодом суд ухвалив змінити підозрюваному запобіжний захід на тримання під вартою з альтернативою внесення 5 млн грн застави.

Строк дії запобіжного заходу – до 17 серпня 2023 р. Зазначалося, що у разі внесення застави він буде зобов'язаний носити електронний засіб контролю, прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора та суду, а також не відлучатися зі Львова без дозволу.

Читайте також:  Василя Лозинського затримано на хабарі 400 000 доларів. Топ-чиновника підозрюють у розкраданні бюджетних коштів.

Для довідки: На початку листопада Кабінет міністрів призначив першого заступника міністра розвитку громад і територій Василя Лозинського виконуючим обов’язки міністра після звільнення з цієї посади Олексія Чернишова.

Пізніше Кабмін об’єднав міністерства інфраструктури і розвитку громад та територій. Об’єднане міністерство очолив Олександр Кубраков, а Лозинський був призначений його заступником.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена