Ексзаступника міністра МОЗ та ще 10 лікарів затримали у справі про незаконне вилучення органів, - ЗМІ

Їх підозрюють у порушенні закону про трансплантацію

ФОТО: ілюстративне

Ексзаступника міністра МОЗ Михайла Загрійчука та ще ряд лікарів затримали через нібито незаконне вилучення органів. Як повідомило LB.ua із посиланням на власні джерела, цим ексзаступником міністра виявився Михайло Загрійчук.

Михайло Загрійчук був заступником міністерки Зоряни Скалецької. Зараз він працює заввідділом трансплантації та хірургії органів черевної порожнини в Інституті серця, який очолює Борис Тодуров.

Повідомляється, що спільникам ексзаступника міністра є 10 лікарів ДУ «Інститут серця МОЗ України», КП «Волинська обласна клінічна лікарня» та КНП «Центральна міська клінічна лікарня» Києва. Усім 11 медикам оголошено підозру.

Медиків підозрюють в організації схеми «незаконного вилучення анатомічних матеріалів у людей, які перебувають у безпорадному стані та іншій залежності від правопорушників, з метою їх подальшої трансплантації». 

 Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею про:

  • порушення порядку трансплантації анатомічних матеріалів людини,
  • створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній;
  • несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї.

За даними обізнаними зі справою джерел LB.ua, слідство підозрює, що група медиків продавала чергу на транплантацію, і що в цьому були замішані трансплант-координатори, які отримували кошти за махінації з чергою. Все це робили нібито заради того, щоб саме Інститут серця отримував органи для пересадок.

«Якщо черга посувається, це точно не безкоштовно для того, заради кого її посували», – зазначив співрозмовник видання, що підтвердило також інше джерело.

Тобто мова йдеться про втручання до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також