Енергетики вперше показали об'єкт після удару росії (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Погляд з іншої сторони

Фото Радіо Свобода

Енергетики вперше показали, як виглядає пошкоджений внаслідок російської ракетної атаки об’єкт. Про це повідомляється в матеріалі Радіо Свободи.

 У ДТЕК пояснюють українцям, що змушені відключати електропостачання. Адже через пошкодження ракетними ударами електростанцій та високовольтної мережі в системі зараз – величезний дефіцит електроенергії. Запроваджені графіки й аварійні відключення. До того ж, ускладнюють ситуацію погодні умови: дроти обледенілі і обірвані.

З чим саме мають зараз справу українські енергетики?

Журналісти побували на одному з важливих об’єктів інфраструктури ДТЕК Енерго, де внаслідок ракетного обстрілу росії серйозно пошкоджено обладнання. Енергетики зараз намагаються його відремонтувати, проте повністю це можна буде зробити після війни.

«Вся підлога в цьому відділенні – а тут основне виробництво, генерація електроенергії – була у склі... Цілодобово тривала вахта. Працівники прибирали і прибирали скло, уламки ракети. Я не вірив, що за два тижні буде чисто», – розповідає Василь Н., енергетик підприємства ДТЕК.

Внаслідок ракетного удару цілком зруйнований силовий трансформатор, інше обладнання, вибухова хвиля пошкодила всі віконні рами.

Енергетики працювали безперервно, щоб відновити електропостачання на підприємстві і споживачам, зменшити дефіцит електроенергії в мережі. Адже зупинка підприємства могла мати катастрофічні наслідки.

Працювали одразу ж після обстрілу всі, хто був у цей час на зміні: в пилюці, з ліхтариком ліквідували наслідки. Після повітряної тривоги долучився до відновлювальних робіт весь колектив.

«Ми відновили, фактично, за добу циркуляцію води, за кілька годин електропостачання на власні потреби, а згодом і для споживачів. Енергетики працювали, незважаючи на стіну пилюки. Всі вийшли на роботу. Через ракетний удар обірвані шлейфи, зруйнований трансформатор. Це дуже дороге обладнання, вигоріло в ньому все мастило, 40 тон. Бо попадання було пряме», ‒ розповідає енергетик.

На сьогодні цей один із об’єктів ДТЕК Енерго лише частково відновив роботу. Підприємство працює в аварійному екстреному режимі. Ремонтні роботи тривають, тому що важливо перекривати нестачу електроенергії в мережі. Для цього потрібні фахівці, яких недостатньо: багато енергетиків воюють в лавах ЗСУ, загалом із енергокомпанії пішли захищати країну 4500 осіб.

Їх доводиться замінювати іншими людьми, тому повернулись на роботу люди пенсійного віку.

«Вахтовий персонал мусить бути на місці. Не може бути людина без навиків. Це унікальні професії, й замінити людину швидко, навчити за місяць-два не реально. Це має бути досвід, навики, щоб залучити таку людину до роботи. Працюємо в екстреному порядку. Вахтовий персонал відчуває себе на лінії фронту. Фахівці сьогодні дуже потрібні. Масштаби пошкоджень великі», ‒ говорить енергетик.

Енергетики пояснили, що мусять відключати електропостачання почергово, адже є велика нестача струму в системі. Підприємство, на якому побували журналісти, приєднане до всієї енергетичної системи України, а обладнання зруйноване, тому мусять балансувати систему.

Додамо, що РФ масовано обстріляла енергооб'єкт ДТЕК

Також в Укренерго встановили ліміти добового споживання світла в областях

 

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена