Ердоган знову став президентом Туреччини

Він переміг свого опонента Кілічдароглу

Прихильники Реджепа Таїпа Ердогана святкували до пізньої ночі після того, як багаторічний президент Туреччини забезпечив собі ще п’ять років правління. Про це пише BBC.

«Уся 85-мільйонна нація виграла», — сказав він радісним натовпам біля свого величезного палацу на околиці Анкари.

Але його заклик до єдності прозвучав порожньо, коли він висміяв свого опонента Кемаля Кілічдароглу.

Скаржачись на «найбільш несправедливі вибори за останні роки», Кілічдароглу сказав, що політична партія президента мобілізувала проти нього всі засоби держави.

Президент Ердоган набрав трохи більше 52% голосів. Майже половина виборців у цій глибоко поляризованій країні не підтримала його авторитарне бачення Туреччини.

Зрештою, Кілічдароглу не міг зрівнятися з добре відпрацьованою кампанією Ердогана, навіть якщо він вивів президента у другий тур вперше після того, як у 2014 році ця посада була зроблена прямими виборами.

Але він ледве подолав перевагу свого суперника в першому турі, відставши більш ніж на два мільйони голосів.
 
Президент максимально використав свою перемогу, виступивши з першою промовою перед прихильниками на автобусі в найбільшому місті Туреччини Стамбулі, а після настання темряви звернувся з балкона свого палацу до захопленого натовпу, який налічував 320 000 людей.

«Перемогли не тільки ми, перемогла Туреччина», — заявив він.

Він висміяв поразку свого опонента словами «Бай, бай, бай, Кемаль» — скандування, яке також підхопили його прихильники в Анкарі.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт