Федоров назвав умови, за яких в Україні можуть виробляти 2 мільйони дронів на рік

За його словами, український уряд «укладає контракти набагато менше, ніж наші виробники здатні», оскільки не має достатньо коштів

ФОТО: ілюстративне

В Україні можуть виробляти дрони удвічі більше існуючого рівня виробництва, за умови додаткової фінансової підтримки з боку США, інших західних урядів та приватних осіб. Про це заявив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у інтерв'ю The Guardian.

Також Федоров, який відповідає за виробництво безпілотників, заявив, що Україна знаходиться на шляху до виробництва «понад мільйона» дронів у 2024 році, що перевищить цільовий показник у 1 мільйон, встановлений президентом Володимиром Зеленським наприкінці минулого року, але може зробити ще більше.

 «Ми змогли настільки масштабувати ринок, що можемо виробляти більше одного або навіть двох мільйонів безпілотників», – сказав він, стверджуючи, що є потенціал для подальшого збільшення виробництва всіх типів безпілотників.

За словами міністра, у сфері безпілотників працює понад 200 українських компаній, які виробляють широкий спектр безпілотних авіаційних систем. З систем, що використовуються на полі бою, «понад 90% цих безпілотників виробляються в Україні».

В результаті Україна стала майже самодостатньою у складанні безпілотників, за винятком комерційних квадрокоптерів для розвідки. Однак, за словами міністра, комплектуючі завжди доводиться закуповувати на міжнародному рівні.

Безпосередньою проблемою у секторі безпілотників є фінансова, сказав Федоров, і він визнав, що Україна «відчуває брак фінансової допомоги» з боку США. Європа допомагає, додав він. Минулого тижня Великобританія заявила, що витратить 325 мільйонів фунтів стерлінгів на закупівлю щонайменше 10 000 безпілотників для українських військових.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також