Фінляндія та Швеція подали заявки на вступ до НАТО

Членство скандинавських країн підвищить спільну безпеку

Сьогодні, 18 травня, вранці, Швеція та Фінляндія офіційно подали заявки на вступ до НАТО.

Генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберг сказав, що це «історичний момент, який ми повинні використати», додавши, що членство скандинавських країн підвищить спільну безпеку.

Лідери двох країн оголосили про свій намір подати заявку на членство в оборонному альянсі після вторгнення Росії в Україну. Шведський парламент проголосував «за» у понеділок, а Фінляндія зробила те ж саме вчора.

Фінляндія має протяжний сухопутний і морський кордон з Росією. І вона, і сусідня Швеція залишалися нейтральними протягом холодної війни, тому їхні заявки на вступ до НАТО знаменують значну зміну позиції.

Процес може бути прискореним і триватиме лише кілька тижнів, але вимагатиме підтримки всіх 30 членів, ратифікація якої може тривати до року. Турецький уряд виступив проти.

Президент Фінляндії Саулі Нііністо та прем’єр-міністр Швеції Магдалена Андерссон мають зустрітися з президентом США Джо Байденом у Білому домі завтра, щоб обговорити такі теми, зокрема заявки на НАТО, європейську безпеку та підтримку України.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також