ФОПи можуть отримати відстрочку від мобілізації: кого це стосується

Які нюанси варто знати

ФОТО: ілюстративне

ФОП може мати шанс на відстрочку в окремих випадках, крім того, у Верховній Раді розглядають економічний варіант бронювання. Про це пише OBOZ.

Шанс на відстрочку

 Згідно з постановою Кабміну №650 від 5 червня 2024 року, ФОП не може отримати бронь та забронювати своїх працівників. Проте така особа може отримати відстрочку, якщо виконуватиме оборонні замовлення або замовлення для органів місцевої влади, військових адміністрацій, необхідні для забезпечення обороноздатності України. Для цього ФОП повинен мати договір з держзамовниками й підтвердження виконання замовлення.

Відповідно до законопроєкту №11331-1, розглядається можливий економічний варіант бронювання для ФОПів — внесенням щомісячного платежу за бронювання в розмірі від 6 до 50 тисяч гривень.

Чи сплачуть ФОП податки після мобілізації

Під час мобілізації податки та збори самозайнятим ФОП не нараховують. Тобто, мобілізованих фізичних осіб-підприємців та осіб, які ведуть незалежну професійну діяльність, звільнено від нарахування та сплати податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) та єдиного податку, а також від подання звітності.

Також мобілізовані ФОПи звільняються від сплати Єдиного соціального внеску (ЄСВ) за себе, про що йдеться в пункті 25 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України.

Для цього в податкову за місцем реєстрації необхідно подати заяву та копію військового квитка (або іншого документа) з ТЦК, де зазначено дані про мобілізацію. Це потрібно зробити або одразу після мобілізації, або протягом десяти днів після демобілізації (закінчення лікування чи реабілітації).

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також