Генпрокурор Костін не прийшов до ВРУ для надання пояснень щодо походження статків його заступника Вербицького

Йде розбір ситуації чи це є порушенням ст. 351 ККУ «Перешкоджання діяльності народних депутатів України» щодо невиконання службовою особою законних вимог народних депутатів України - Железняк

Фото: Пресслужба ВРУ

Генеральний прокурор України Андрій Костін не прийшов до Верховної Ради для надання пояснень щодо походження статків його заступника Дмитра Вербицького.

Як повідомляє Радіо Свобода, у листі на ім’я голови ВР Руслана Стефанчука, який оприлюднив народний депутат від «Голосу» Ярослав Железняк, Костін запропонував відкласти обговорення у парламенті «до отримання результатів службового розслідування».

Днем раніше 216 депутатів проголосували за виклик генпрокурора для доповіді на 12:00 19 червня – після виходу розслідування «Схем» (Радіо Свобода) про те, що дівчина Вербицького Христина Ільницька у 2024-му році придбала елітне майно на суму щонайменше 52 мільйони гривень, не маючи для цього достатніх власних офіційних доходів.

«За фактами, оприлюдненими у медіа, щодо майна заступника генерального прокурора Вербицького Д.А. мною призначено службове розслідування, яке на сьогодні триває», – повідомив генпрокурор Костін у листі, який у своєму телеграм-каналі опублікував депутат Железняк.

У листі генпрокурор також додав, що «одночасно проводиться перевірка з боку Національного агентства з питань запобігання корупції (далі – НАЗК) щодо способу життя Вербицького». Крім того, зазначив Костін, «детективами Національного антикорупційного бюро України розпочато кримінальне провадження з приводу можливого незаконного збагачення Вербицького Д.А. за ознаками злочину, передбаченого ст. 368-5 КК України».

«З урахуванням вище зазначених обставин видається доцільним відкласти обговорення у Верховній Раді України цієї ситуації до отримання результатів службового розслідування. Це дасть змогу забезпечити повноту та об'єктивність відповідної інформації», – резюмував Костін.

Про те, що Національне антикорупційне бюро України розпочало кримінальне провадження щодо можливого незаконного збагачення заступника генерального прокурора Дмитра Вербицького раніше  повідомили у пресслужбі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

«Факти, оприлюднені в програмі журналістських розслідувань «Схеми» (Радіо Свобода) щодо можливого незаконного збагачення заступника генерального прокурора є предметом досудового розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому детективами Національного антикорупційного бюро України 13.05.2024 за ознаками злочину, передбаченого ст. 368-5 КК України», – йдеться у відповіді САП на запит журналістів.

Досудове розслідування здійснюють детективи Національного антикорупційного бюро України.

Покарання за статтею 368-5 Кримінального кодексу «незаконне збагачення» передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Детективи зареєстрували кримінальне провадження 13 травня – через тиждень після виходу першого матеріалу «Схем», в якому йшлося про те, що Дмитро Вербицький оселився в таунхаусі у котеджному містечку «Коник» у Києві, який придбав його племінник за довіреністю для одеського бізнесмена в шість разів дешевше від ринкової вартості.

У другому розслідуванні «Схеми» розповіли про дівчину Вербицького Христину Ільницьку, яка у 2024 році стала власницею нового Porsche і 3-поверхового котеджу в тому ж «Конику», загальна вартість яких складає щонайменше 52 мільйони гривень – хоча її сукупний дохід, прозвітований перед державою за останнє десятиліття, склав трохи більше ніж 360 тисяч гривень. Тоді у коментарі «Схемам» заступник генпрокурора Дмитро Вербицький заявив, що не допомагав Ільницькій фінансово, при цьому не спростував, що перебуває з нею у стосунках, але зазначив, що вони не носять сімейного характеру.

Сама Ільницька теж не спростувала, що перебуває із ним у стосунках, додавши, що «на даному етапі» вони не мають сімейного характеру. Своє майно, куплене у 2024 році на загальну суму більше ніж 50 мільйонів гривень, вона пояснила зокрема тим, що колись мала «яхтовий бізнес» зі своїм неназваним колишнім хлопцем, від якого нібито отримала у спадок за заповітом чимало активів. «Схемам» вдалося встановити ім’я цього підприємця. У коментарі журналістам його вдова заявила, що ще до смерті він скасував свій заповіт на Ільницьку і він не набрав чинності. Це підтверджують і записи в реєстрах.

Читайте також: на Львівщині викрили махінації з видобутком вугілля на мільйони гривень.

Дмитро Вербицький став заступником генерального прокурора Андрія Костіна у вересні 2022 року. До цього працював в органах прокуратури Івано-Франківської, Одеської і Миколаївської областей. З 2020 і до 2022-го року, до моменту призначення на посаду в ОГП, був заступником керівника Одеської обласної прокуратури.



varta1.com.ua: Новини

Наталя Андрійчук

Читайте також