Генштаб оголосив остаточне рішення щодо військового обліку жінок

Офіційна інформація

Сьогодні, 14 липня, Генеральний штаб ЗС України повідомив офіційні пропозиції щодо внесення змін до Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних.

Перелік затверджений наказом Міністра оборони України від 11.10.2021 № 313 (зі змінами відповідно до наказу Міністра оборони України від 07.02.2022 № 35, зареєстрованого Міністерством юстиції України поточного року).

Документом було передбачено, що з 1 жовтня 2022 року жінки, які мають спеціальності та/або професії, визначені в додатку 1 до наказу, братимуться на військовий облік військовозобов’язаних.

Наразі, на військову службу до Збройних Сил України та інших військових формувань призвані близько 1 % жінок від загальної кількості мобілізованих.

Жінок призначено на посади медичного персоналу, підрозділів зв’язку, морально-психологічного забезпечення, діловодів, бухгалтерів та кухарів.

У Збройних Силах залишається потреба у жінках-фахівцях з медицини, радіотехніки та харчових технологій.

У держави на сьогодні немає гострої необхідності суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

Головним управлінням персоналу Генерального штабу Збройних Сил України опрацьовано пропозиції щодо взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних лише за їхньою згодою.

Включення жінок до військового обліку відбудеться не раніше ніж через місяць після завершення особливого періоду в державі.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт