Генштаб проти звільнення від військової служби «обмежено придатних» 18-25 річних чоловіків

Колізія з чоловіками до 25 років, що раніше мали статус «обмежено придатних»

Військове командування не підтримує зміни в законодавстві, які б розв’язали колізію з чоловіками до 25 років, що раніше мали статус «обмежено придатних» і були звільнені від строкової служби у мирний час. Про це у відповідь на запит Радіо Свобода повідомило Головне управління комунікацій Генерального штабу Збройних сил України.

Головне управління персоналу Генштабу ЗСУ отримувало для погодження кілька зареєстрованих у Верховній Раді України проєктів законів (11379, 11379-1, 11379-2), які стосувалися цих змін:

«Зважаючи на те, що положеннями законопроєктів передбачається розширення категорій громадян, які будуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації… зазначені законопроєкти не були підтримані».

У Генштабі вважають, що частина громадян використовувала цей статус з метою ухилення від проходження військової служби та на думку Генштабу, це знизить мобілізаційний ресурс війська.

«В умовах зменшення кількості і якості людського мобілізаційного капіталу під час тривалої збройної агресії Російської Федерації проти України, прийняття запропонованих змін створить загрозу виконання заходів з доукомплектування Збройних Сил України особовим складом та виконання ними завдань по захисту держави та відновлення її територіальної цілісності», – йдеться в листі.

Ддіючим законодавством не передбачено взяття на облік призовників осіб з категорії військовозобов’язаних.

Читайте також: В ТЦК розповіли, в якому випадку можуть мобілізувати чоловіків віком від 18 до 25 років

Зараз особи до 25 років, що мали статус «обмежено придатних» (скасований 21 березня 2024) і звільнялися від строкової служби у мирний час, але залишалися обмежено придатними в воєнний час, перебувають на обліку військовозобов’язаних, і їх мобілізують.

varta1.com.ua: Новини

Коментарі