Гепатопротектори — які бувають і навіщо потрібні організму

Коли йдеться про лікування печінки, часто звучить термін гепатопротектори. Знаючи, що ця група засобів призначена не для терапії гострих станів, а для прискорення відновлювальних процесів, багато хто безконтрольно приймає їх, не консультуючись з лікарем. Однак таке самолікування може бути небезпечним для здоров'я, тому що в кожному препараті цієї лінійки є певні діючі речовини. За складом лікарі класифікують гепатопротектори на кілька великих груп:

  1. Рослинного походження. Містять екстракти лікарських трав (до них належить «Карсил»).
  2. Есенціальні фосфоліпіди. Найкраще показали себе у відновленні пошкоджених мембран, оскільки містять їх компоненти («Есенціале»).
  3. Тваринного походження. Містять порошок із печінки тварин, що допомагає у відновленні метаболізму клітин («Гепатосан»).
  4. Ті, що містять урсодезоксихолеву кислоту. Нормалізують склад жовчі, що сприятливо позначається на функціях органу («Уросан»).

 

Також до цієї групи належать деякі біологічно активні добавки. Вони не мають такого значного впливу, але можуть служити як підтримувальна терапія, тому що прискорюють регенерацію клітин і нормалізують метаболізм. 

Коли призначають гепатопротектори

Їх використовують як одну зі складових комплексної терапії та призначають разом з іншими ліками під час:

  1. жирової дистрофії печінки;
  2. гепатитів різної етіології (зокрема вірусних);
  3. алкогольного ураження печінки (аж до цирозу);
  4. жовчнокам'яної хвороби;
  5. фіброзу печінкової тканини.

 

Також лікар може призначити гепатопротекторну терапію, якщо є виражена інтоксикація. У цьому випадку печінка зазнає великих навантажень, у зв'язку з чим важливо підтримати її функціональну здатність. Тому їх застосовують під час лікування інших захворювань, при яких тривалий курс токсичної терапії негативно впливає на печінку (наприклад, під час хіміотерапії). Image

Як правильно приймати гепатопротектори

Терапія гепатопротекторами повинна призначатися лікарем, оскільки існує великий ризик передозування та виникнення алергії на рослинні та тваринні компоненти. Тому необхідно дотримуватися правил:

  1. Чітко слідувати інструкції. Як правило, курс займає 3 місяці щоденного приймання ліків. Не варто за власним бажанням переривати його або продовжувати довше визначеного терміну.
  2. Паралельно дотримуватись дієти. Щоб не навантажувати печінку, необхідно відмовитись від вживання смажених продуктів, гострого, жирного. Це дозволить функції органу нормалізуватись.
  3. Відмовитись від шкідливих звичок. Куріння і алкоголь, згубно позначаються на стані гепатобіліарної системи.

 

Також не варто забувати про можливу індивідуальну непереносимість — якщо під час приймання розвивається алергія або виражене порушення загального стану, варто припинити лікування.

 

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також