«Глухий діалог»: Боррель про саміт із головою Китаю Сі Цзіньпіном

Китай піддався тиску з боку США та інших країн, щоб вони зайняли чітку позицію проти російського вторгнення

Голова зовнішньої політики Європейського Союзу Жозеп Боррель назвав саміт із головою Китаю Сі Цзіньпіном «глухим діалогом», поставивши під сумнів те, яку співпрацю запропонує азіатська держава для припинення війни в Україні. Про це пише «Bloomberg».

«Китай хотів відкинути нашу різницю щодо України», — сказав Жозеп Боррель, який супроводжував європейських лідерів на переговорах з Сі минулого тижня. — «Вони не хотіли говорити про Україну. Вони не хотіли говорити про права людини та інші проблеми, а натомість зосередилися на позитивних речах».

Боррель сказав у Європарламенті у вівторок, що «європейська сторона чітко дала зрозуміти, що це розділення є нездійсненним, неприйнятним», додавши: «Для нас війна в Україні є визначальним моментом у тому, чи живемо ми у світі, який керується правилами чи сила».

Брюссель очікує, що Пекін «принаймні зробить усе, щоб жодним чином не втручатися» у санкції, які він запровадив проти Москви за напад на Україну. На прес-конференції Мішель Боррель сказав, що «ми закликали Китай допомогти припинити війну в Україні».

Китай піддався тиску з боку США та інших країн, щоб вони зайняли чітку позицію проти вторгнення, оскільки його дипломати та державні ЗМІ применшують жертви серед мирного населення та називають президента Росії Володимира Путіна жертвою розширення НАТО. 

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також