«Гнили заживо»: поранений захисник розповів про жахи «Азовсталі» та історію свого порятунку (ФОТО)

Було як у фільмі жахів

Війна в Україні призвела до того, що десятки тисяч людей втратили кінцівки, назавжди змінивши їхні життя. Американський кореспондент Sky News Марк Стоун зустрівся з солдатами, які пройшли через пекло, і дізнався про їх одужання.

Також він розповів історію 30-річного бійця Гоші, прямо біля якого розірвався міномет. Воїн втратив руку і врятувався лише завдяки вправним діям свого побратима Васі.

Гоша зараз проходить реабілітацію у медичному центрі ортопедії та протезування у США.

«Кров лилася рікою. Я дістав свій турнікет і простягнув йому. Він перетягнув, але не щільно, я сказав: »Чорт, що ж робити!?« — і втратив свідомість. Коли я прийшов до тями, то сказав: »Васяне, добивай мене, бо мені п***а", – згадує боєць.

Вася звісно, цього не зробив, а спробував зробити все можливе, щоб урятувати друга.

Жахи «Азовсталі»: бійці гнили заживо

Гоша був поранений у бою за «Азовсталь» у Маріуполі. Він був у числі тих, хто потрапив до російського полону, але був звільнений.

«Люди лежали разом, один біля одного. У тій самій кімнаті, де ми лежали, їм ампутували руки, оперували. Вони (медики. – Ред.) комусь відрізали руку. Всі дивилися. На підлозі лежала повна сумка рук і ніг», – згадує захисник «Азовсталі».

Гоша розповідає, як поранені лежали в довгій вузькій кімнаті, заставленій рядами двоярусних ліжок.

«Хлопці гнили заживо, від усіх смерділо, у всіх була якась інфекція», — каже військовий.

Після його першої ампутації в бункері за допомогою ножівки рана знову почала гноїтися, тому його руку ампутували ще вище.

Через два тижні після цього українські захисники вийшли з «Азовсталі». Будучи військовополоненим, Гоша понад місяць провів без води та знеболювальних. Він також розповів, як росіяни також забрали бинти в полонених українських солдатів.

Нарешті Гошу звільнили в результаті обміну полоненими. Це стало початком довгої подорожі, яка привела його на кілька тижнів до Америки.

Гоша також додав, що його друг Вася також потрапив до російського полону після виходу з «Азовсталі» і з тих пір його ніхто не бачив.

Гоша пригадав, як вони з Васею і собакою, пітбультер'єром на ім'я Софа, на «Азовсталі» разом їли корм для собак, тому що іншої їжі не було.

«Ми зробили собі ліжка, а собаку посадили між нами, посередині, і ми так спали, обнявшись. Собака могла погрітися. Ми завжди були разом. І я йому пообіцяв: »Коли ми повернемося додому, коли я хрещу сина, ти будеш хрещеним батьком", — зазначає Гоша.

На завершення він додає, що після реабілітації хоче повернутися на передову, можливо, як командир гармати в артилерії.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк