Готівковий курс долара в Україні може повернутися до 40–41 грн — Держфінмоніторинг

НБУ здатний «розвернути» курс на готівковому ринку до попереднього рівня — 40–41 грн/долар

Фото: ілюстративне

Оголошення російським президентом володимиром путіним мобілізації в РФ практично ніяк не вплинуло на гривню. Зокрема, через «підвищення військових ризиків та погіршення курсових очікувань населення» готівковий курс (станом на 22–23 вересня) зріс із 42,25 грн/долар до 42,85–43,50 грн/долар. Проте зараз він дещо зміцнився — до 42,45–42,65 грн/долар. Водночас, НБУ здатний «розвернути» курс на готівковому ринку до попереднього рівня — 40–41 грн/долар.

Про це йдеться у звіті Держфінмоніторингу.

«Це станеться, якщо регулятор підвищить встановлені для банків ліміти на чистий продаж валюти. Розрахунково, станом на кінець вересня золотовалютні резерви залишаються на рівні 24,4–24,6 млрд доларів. Тому такий сценарій цілком імовірний», — йдеться в документі.

У Держфінмоніторингу наголосили: основним ризиком для стійкості курсу гривні у довгостроковому періоді є емісія. Зокрема, фінансування бюджету через зовнішні надходження.

«Це також має емісійний характер — оскільки НБУ конвертує надходження до Мінфіну в гривню для наступних внутрішніх платежів. Як і прямий викуп ОВДП (облігації внутрішньої державної позики) на баланс НБУ», — підкреслили фахівці.

Водночас, зазначили вони, у другому півріччі 2022 та 2023 році приріст гривні в обігу «істотно збільшиться». Що визначить «основні виклики для НБУ та Мінекономіки»:

  • утримання офіційної інфляції лише на рівні до 30 % річних (поточний прогноз);
  • утримання обмінного курсу.

varta1.com.ua: Новини

Анастасія Сенів