Гречки до столу – удвічі більше ніж з’їм

 

У 2023 році в Україні було зібрано найбільший урожай гречки за останні роки. Збір сягнув близько  207,4 тисяч тон, що майже в два рази перевищує щорічне споживання країни, - каже Тетяна Попович, керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар» м.Львів.

Орієнтовно з липня місяця через урожай стався переломний момент, ціна знизилася на 44% у порівнянні із 2022 роком, та до кінця року перебуває на стабільному рівні без значних коливань. Нині крупа гречана ядриця вищиого сорту на гуртовому ринку сільськогосподарської продукції «Шувар» коштує 49грн/кг. Минулого року в середині грудня ціна була 80 грн/кг.

Зниження цін на крупу викликало стурбованість серед сільськогосподарських виробників, оскільки вони не отримують достатнього доходу. Це може призвести до скорочення площ, виділених під вирощування гречки в майбутньому.

На даний момент в Україні не спостерігається прямого дефіциту гречки. Проте, існують економічні чинники, які можуть вплинути на зменшення обсягів її виробництва в найближчі роки, що, у свою чергу, може спричинити дефіцит цієї продукції.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт