Хакерська атака в Україні: хронологія атак (оновлюється)

Хронологію нападів на комп'ютери установ повідомляє Громадське.

18:46 Державна фіскальна служба повідомила, що тимчасово призупинено з 18:00 год 27.06.2017 приймання електронних документів (звітності, податкових накладних та інших). «Всі електронні документи, що надійшли до ДФС до 18:00 будуть оброблені днем прийняття», — додали в ДФС. Також заблоковано роботу відділень банків у пунктах пропуску на кордоні. Водночас, у ДФС зазначають, що домовились «Украгазбанком» щодо гарантування приймання платежів у автономному режимі.

18:46 Урядовий портал відновив роботу, повідомив прем'єр-міністр Володимир Гройсман. 

18:45 У Кабміні заявляють, що майже 150 стратегічних для економіки країни підприємств, мережі яких підключені та контролюються фахівцями Державної служби спецзв’язку, в тому числі АЕС та підприємства, пов'язані з забезпеченням безпеки держави, не постраждали внаслідок масштабної хакерської атаки, здійсненої сьогодні о 14.00. Наразі триває робота з локалізації вірусу та подолання наслідків кібернападу.

18:27 Прокуратура Києва вимкнула сервери, повідомила Громадському речниця відомства Надія Максимець. 

18:05 Речниця СБУ Олена Гітлянська повідомила Громадському, що її заява про те, що кібератаку могли підготвувати в РФ, є «приватною думкою, яку видали за позицію Служби». Водночас, в СБУ наразі немає припущень щодо організаторів кібератаки.

17:49 Нацбанк повідомив, що попри атаку, система електронних платежів, якою користуються банки, та внутрішня комп'ютерна мережа НБУ працює у звичайному режимі.

17:39 Незважаючи на хакерську атаку, транспортна система України працює, повідомив міністр інфраструктури Володимир Омелян. Він підтвердив, що станом на 17:00 заражені системи Міністерства інфраструктури, Укртелекому, Укрпошти, Укрзалізниці, аеропорту «Бориспіль», «Нової пошти» та низки банківських установ. Сервери Кабінету Міністрів наразі не постраждали, проте окремі пенсональні комп’ютери зазнали нападу. 

17:33 Секретар Ради Національної безпеки і оборони Олександр Турчинов заявив, що наразі фахівці з питань кібербезпеки працюють у режимі швидкого реагування. При цьому він акцентував, що усі держустанови, які виконували рекомендації Національного координаційного центру кібербезпеки та були включені до захищеного контуру (захищений вузол інтернет-доступу), не зазнали пошкодження. 


17:27 Вірус-здирник атакував мережу супермаркетів «Рост» у Харкові.


17:25 Сервери Кабінету Міністрів України наразі не постраждали, проте окремі персональні комп’ютери зазнали нападу, йдеться в повідомленні «Урядового порталу».

17:17 Масштабна кібератака не несе реальних загроз для енергосистеми України, повідомив глава НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук.

«Реальних загроз для енергосистеми цей вірус не несе, фаховість наших диспетчерів і інженерів дозволяє управляти ОЕС України і за відсутності частини програмних комплексів, які працюють під операційною системою Windows. Сподіваюся, скоро проблему буде вирішено», – заявив він.


17:11 Інформаційні системи Адміністрації президента України працюють в штатному режимі, повідомив заступник голови АП Дмитро Шимків.

16:51 Офіційний веб-портал Київської міської державної адміністрації не працює. Як повідомили у КМДА, з метою безпеки відключено сервер. Роботу сайту буде відновлено, коли зникне загроза кібер-атаки.

16:43 Сайт Міністерства внутрішніх справ не працює через кібератаку.

16:38 До Департаменту кіберполіції НПУ надійшло уже 22 повідомлення про втручання в роботу персональних комп'ютерів, повідомив речник поліції Ярослав Тракало.

«За попередньою інформацією, відбулось втручання в функціонування комп’ютерних мереж шляхом розповсюдження шкідливого програмного забезпечення, яке використовує нещодавно виявлені вразливості ОС Windows, а саме протоколу SMB», — написав він.


Кіберполіція радить, у випадку виявлення порушень у роботі комп’ютерів, негайно від’єднати їх від мереж (як мережі Інтернет, так і внутрішньої мережі).

16:34 В Генеральній прокуратурі заявили, що атака вірусу-здирника може бути організована з Росії або з територій самоназваних республік. Речниця ГПУ Олена Гітлянська повідомила «Тиждень.ua», що основною метою атаки була банківська система України.

16:30 Кібератака торкнулася кримськотатарського телеканалу ATR, повідомив журналіст Айдер Муждабаєв.

16:28 Чорнобильська АЕС піддалася вірусу. Як повідомили Громадському у прес-службі ЧАЕС, сервери наразі не працюють.

16:16 «Нова пошта» повідомила, що не братиме гроші за зберігання посилок сьогодні. Раніше у компанії також повідомили про атаку. 


16:15 Через технічні збої на невизначений термін призупинена робота інформаційних систем Львівської міської ради. Про це повідомив директор ЛКП «Міський центр інформаційний технологій» Андрій Вишневський.

За словами Андрія Вишневського, зараз призупинений документообіг та робота центрів надання адміністративних послуг міста Львова. Ведуться роботи над виправленням ситуації.

16:10 Усі системи навігації працюють в штатному режимі. Кібератака не вплинула на системи аеронавігації, відключені лише внутрішні робочі системи, які не впливають на обслуговування польотів. Про це «Інтерфакс-Україна» повідомили у держпідприємстві «Украерорух». Також зазначається, що станом на 16:00 столичні аеропорти «Бориспіль» та «Київ» (Жуляни), а також «Укрзалізниця» працюють у штатному режимі.

16:06 Радіо Ера-Fm також не працює.

15:59 Кібератаці піддалася фармацевтична корпорація «Артеріум». «У нас кібератака на компанію. Всі комп'ютери «полетіли», — повідомили УНІАН в компанії.


15:57 Глава Кіберполіції Сергій Демедюк повідомив Громадському, що спеціалісти служби працюють за місцями викликів.

15:56 Як повідомили у приватному центрі аналізу і протидії кіберзагрозам, заснований колишніми співробітниками Держспецзв'язку CyS Centrum, це не WannaCry.

15:46 «Ощадбанк» повідомив, що у зв’язку з атакою, на виконання регламентів безпеки та захисту інформації будуть «обмежений функціонал послуг,  що надаються клієнтам». Водночас, мобайл-банкінг Ощад 24/7,  а також операції з картками працюють в нормальному режимі.

15:33 Аеропорт Бориспіль в Києві повідомив про можливі затримки рейсу. За словами заступника директора аеропорту Євгена Дихне, наразі не працює табло. 

15:32 Чорноморська ТРК також піддалася атаці, повідомив журналіст та продюсер телеканалу Олександр Янковський. 


15:32 «Приватбанк» не став об'єктом хакерської атаки. В установі повідомили, що всі системи наразі працюють. 

15:27 Віце-прем'єр-міністр Павло Розенко повідомив про атаку на Кабінет міністрів України.

15:22 Під атаку потрапили мобільні оператори «Київстар» та Lifecell. 

15:20 «Укртелеком» заявив, що попри атаку, провайдер надає інтернет-послуги. «А ось комп'ютерні системи, які супроводжують колл-центри та центрів обслуговування абонентів, на жаль, не працюють», — написав представник компанії Михайло Шуранов.

15:15 Атакований метрополітен Києва. Не можна розраховуватися банківськими картами, але працює «безконтакт». 


15:10 «Український медіахолдинг» атакований. Повідомляється, що не працює сайт «Комсомольской правды».  

15:09 Магазини «Епіцентр» не працюють через злам системи. 

15:00 Російська державна нафтогазова компанія «Роснефть» повідомила про потужну хакерську атаку на свої сервери. Чи однакові це віруси, точно невідомо. 

14.57 Про хакерську атаку повідомив телеканал «Інтер» та журнал «Кореспондент». Також не працює система «Кредобанку». 

14:37 Кібератаці піддалися і недержавні організації. Зокрема, вірус атакував компанію «Нова пошта».


14:37 Повідомляється, що не працюють сайти ряду ЗМІ, а також заправки мережі «Кло». 

14:36 Операторка служби «Приватбанку» повідомила про те, що наразі усі грошові операції виконуються в звичайному режимі. Комп'ютери співробітників також працюють.

14:30 За даними Громадського, атакованана «Укрзалізниця». 

14:26 Як повідомив Громадському в.о. гендиректора «Укрпошти» Ігор Смілянський, наразі підприємство працює зі Службою безпеки, аби мінімізувати наслідки атаки.

13:45 Хакерській атаці піддалися системи «Київенерго». Як повідомляє «Інтерфакс», «проблеми відчуло і «Укренерго»».

varta1.com.ua: Новини

Коментарі

Читайте також