Ходив з високою температурою: медики прокоментували подробиці смерті вагітної жінки та молодого хлопця у Львові

d0db837e630d7973ce3bcc5df4210293-wide-big
d0db837e630d7973ce3bcc5df4210293-wide-big

Вчора померли у Львівській лікарні “швидкої” молоді люди — 23-річна вагітна та 29-річний чоловік. Медики боролися від початку їхньої госпіталізації за життя. Обоє були не вакциновані і тривало лікувалися вдома. Про це повідомляється в матеріалі «NTA».

Боротьба за життя молодого 29-річного хлопця у лікарні “швидкої”, за словами Наталії Матолинець, тривала майже місяць із використанням усіх можливих методів лікування, з консультаціями провідних лікарів, як України, так і за її межами.

«Він перебував на штучній вентиляції легень, але все-таки смерть виявилася сильнішою за наші дії.  Молодий хлопець помер у 29 років. Був не вакцинований. Дещо безпечний, досить довго ходив з високою температурою і кашлем, загальною слабкістю. Лише коли почав задихатися, його привезли у лікарню», — розповіла Наталія Матолінець.

23-річна жінка, яка померла вчора, перебувала на 13–14 тижнях вагітності. Вона також тривалий час хворіла вдома.

“Мала гарячку. Приймала «Парацетамол». Зверталася до сімейного лікаря, але стан дуже швидко погіршувався. Її госпіталізували у клініку в дуже важкому стані з вираженою прогресуючою дихальною недостатністю”, — повідомила Наталія Матолінець.

У реанімаційному відділенні, за словами медика, молода жінка перебувала в межах тижня, хоча фактично з першого дня поступлення лікарі уже боролися за її життя. Жінка поступила з показниками сатурації у межах 70–80 %. Її перевели на інвазивну штучну вентиляцію легень.

“Медперсонал від неї не відходив. Але всі наші спільні дії не були ефективними, і, на жаль, молода жінка померла”, — розповіла Наталія Матолінець.

Найбільш вражає те, каже завідувачка інтенсивної терапії, що у лікарні є велика кількість молодих вагітних жінок, яких уразив коронавірус. За словами Матолинець, у лікарні в реанімаційному відділенні за минулий тиждень лікували чотирьох жінок, одна з яких померла.

Ще одна вагітну (13 тижнів) вже перевели з реанімації з позитивною динамікою. Інша вагітна (19 тижнів) зараз перебуває в лікарні у тяжкому стані.

«І ще є одна жінка між середньою і важкою формами, за життя якої ми також на сьогоднішній день боремося», — зазначила Наталія Матолінець.

Серед вагітних пацієнток лікарні є і 34-річна жінка, яка зараз визнає: треба було оберігатися і вакцинуватися. Каже, що відмовилася від щеплення через страх.

«Треба було все таки вакцинуватися. Дякую лікарям, вони нас витягують, можливо, з того світу», — повідомила пацієнтка.

Як зазначила Наталія Матолінець, якби жінки більш уважно та пильно відносилися до свого здоров’я та тих ризиків, які може мати коронавірусна хвороба, дотримувалися карантинних обмежень, зокрема, соціальної дистанції, часто мили руки, а найкраще — проконсультувалися зі своїм гінекологом чи сімейним лікарем та отримали дозу вакцинації — то, можливо, цих смертей можна було би уникнути.

Директор Центру легеневого здоров’я Любомир Рак повідомив, що станом на 11 листопада у медустанові перебувають 16 вагітних. Їхній стан — задовільний. Вони практично всі є кисневозалежними.

“До нас поступають жінки не просто тому, що мають коронавірус, а тому, що вони мають пневмонію і, відповідно, кисневу залежність”. У реанімації  перебувають п’ять породіль.  Усі вони після пологів із застосування кесаревого.  Одна з них є важкою”, — повідомив Любомир Рак.

За словами лікаря два тижні тому в ковід-відділенні медустанови одна породілля померла.

“Пацієнтці було десь 33 -35 років.  Пологи були з кесарським розтином, адже цього вимагали її життєві покази. Дитина вижила”, — розповів Любомир Рак.

Директор Центру легеневого здоров’я порадив вагітним жінкам звертатися до сімейного лікаря та вакцинуватися.

“Вагітність — це не є протипоказ до вакцинації”, — зауважив Любомир Рак.

Як повідомила завідувачка інтенсивної терапії Наталія Матолінець,  у лікарні швидкої допомоги станом на ранок 11 листопада перебувають 435 пацієнтів, 60 із них — у реанімаційному блоці.

За  словами лікарки, кількість важких та критичних пацієнтів, які потребують допоміжної чи повної штучної вентиляції легень, зростає.

«Більша частка хворих — пацієнти похилого віку зі супутніми захворюваннями. Але, водночас, помітно збільшується кількість молодих людей, які хворіють на важку форму ковіду», — зауважила Матолінець.

varta1.com.ua: Новини