ЄС організовує мирну конференцію, де буде і Україна, і росія

У Саудівській Аравії

Євросоюз хоче організувати мирну конференцію для України та Росії цієї осені. Про це пише Bloomberg

«Для ЄС важливим питанням є те, як перейти від конференції наступного місяця до можливої зустрічі в Саудівській Аравії восени за участю Росії», - пише Bloomberg.

До слова, 15 та 16 червня у швейцарському Бюргенштоці відбудеться Перший Глобальний саміт миру, який ініціював Володимир Зеленський. Росію на цей захід не покликали.

Те, що Росія не братиме участі у Саміті миру у Швейцарії, є принциповою позицією України. Водночас Київ працює над тим, щоб на заході були присутні лідери країн з усіх континентів світу, які поважають міжнародне право та принципи Статуту ООН. Участь у саміті вже підтвердили понад 80 країн.

Водночас Україна готова розглядати запрошення представників Росії на другий Глобальний саміт миру. Як раніше цього року повідомляв керівник Офісу президента Андрій Єрмак, Київ не відкидає такої можливості. Однак, за словами Єрмака, для участі у цих розмовах РФ повинна мати політичну волю до миру.

«Ми готові чути всіх. В нас за столом сидять не тільки наші партнери з країн НАТО, ЄС, а й країни з Глобального півдня... Я хочу повторити логіку »формули миру«: перша зустріч, перший саміт на рівні лідерів - він без участі Росії. Потім ми відкриваємо можливість проведення по всіх дев’яти пунктах з десяти окремих зустрічей, конференцій, подій на різних рівнях для вироблення плану», - сказав Єрмак.

Читайте також: Захід хоче натиснути на Зеленського, щоб примусити його до переговорів з росією

Україні важливо, щоб на саміті у Швейцарії в червні були присутні лідери США та ЄС. Байдена та Сі особисто запросив Володимир Зеленський зі спаленої друкарні в Харкові.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт