ЄС попереджає, що Путін, ймовірно, вдарить по Балтії

ЄС повинен серйозно поставитися до російської загрози

Президент Росії Володимир Путін, ймовірно, посилить свої військові амбіції та кине виклик НАТО в країнах Балтійського моря — Литві, Латвії та Естонії, якщо його не зупинять в Україні. Про це попередив віце-президент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс в інтерв’ю «POLITICO».

Комісар з питань торгівлі, який виріс у Радянському Союзі та спирається на свій досвід колишнього прем’єр-міністра Латвії, сказав, що ЄС повинен серйозно поставитися до російської загрози після багатьох років двосторонніх позицій з боку Брюсселя щодо Москви. 

«Якщо ми не підтримаємо Україну, це не зупиниться на Україні. Очевидно, зараз Путін перебуває в якомусь агресивному воєнному настрої, і, на жаль, є ймовірність, що ця агресія триватиме в інших країнах», — сказав він. 

Відповідаючи на запитання, чи турбує його особливо Молдова, він назвав країни Балтії проблемою. «Якщо ви подивитеся на ескалацію агресивної риторики Росії і навіть заяви, що стверджують, що Росія підтримує білоруські інтереси у доступі до Балтійського моря, а також на посилення антибалтійської риторики — ну в Україні, це також почалося з посилення антиукраїнської риторики».

Прогноз про те, що країни Балтії можуть бути наступними в полі зору Путіна після вторгнення в Україну, відображає рівень тривоги в деяких колах Європейської комісії щодо наступного кроку Путіна. Домбровскіс вже давно попереджає про загрозу з боку російського президента. 

Визнаючи серйозну ядерну загрозу Росії, Домбровскіс застерігав від заспокоєння російського лідера. 

«Питання в тому, наскільки ми піддаємося цьому шантажу, бо його можна використовувати постійно проти всього? Путін продовжить свої агресивні війни, він завжди буде використовувати цей шантаж», — сказав він. «Це уроки, які слід було засвоїти раніше. Умиротворення агресора не працює, і агресора потрібно зупинити всіма засобами».

Домбровскіс також скептично поставився до дипломатичних кроків до Путіна.

«Питання в тому, чи принесуть вони якісь відчутні результати щодо припинення війни чи принаймні забезпечення припинення вогню чи гуманітарних коридорів. Наразі жодне з них, на жаль, не здійснилося».

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також