Європейський міністр пішов у відставку, через скандальну заяву щодо України

Міністр оборони Румунії Васіле Динку

Міністр оборони Румунії Васіле Динку оголосив про свою відставку через декілька тижнів після того, як він заявив, що єдиний шанс для України припинити війну — це переговори з росією. Про це повідомляє «The Guardian».

Динку сказав у заяві: «Мій жест (відставка) відбувається тому, що неможливо співпрацювати з президентом Румунії, головнокомандувачем армії».

Він додав: «Я вважаю, що моє відкликання з посади необхідне, щоб не зашкодити рішенням і програмам, які вимагають плавних командних ланцюжків, і щоб не заблокувати ряд проектів, які вкрай необхідні для міністерства та армії».

Динку піддався лютій критиці за припущення, що Україні потрібні міжнародні союзники для переговорів про гарантії безпеки та мир з росією.

Він, 8 жовтня заявив, що переговори є єдиним шансом для росії укласти мир з Україною.

«Війна триватиме, єдиним шансом на мир можуть бути переговори з росією. Звичайно, це складні переговори. Країни світу, НАТО, Сполучені Штати повинні домовлятися про безпеку України гарантій і миру з росією. Україна сама не зможе вести переговори з росією, тому що політичний клас в Україні зараз не може дозволити собі припустити…втрату територій, остаточно несправедливу втрату територій. Це було б занадто велика поразка політиків», — сказав Динку.

За словами міністра, у Росії є ресурси для продовження війни.

«Було б ідеально досягти переговорної ситуації, навіть якби було досягнуто замороженого конфлікту, переговори все одно принесли б більше користі, ніж те, що відбувається зараз, знищення людських життів і матеріальних цінностей», — додав Динку.

Пізніше він сказав, що його коментарі були вирвані з контексту.

Президент Клаус Йоганніс заявив, що українці заплатили кров’ю за війну і тільки вони можуть вирішувати, про що і коли вести переговори, такої позиції дотримуються Румунія та ЄС.

Раніше, було названо умови, за яких війська НАТО готові зайти в Україну.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт