Ігор Мазур, затриманий у Польщі, заперечив свою участь у бойових діях у Чечні

CE5B6FA3-4D92-49F9-A382-A6BEDBDB8D57_cx0_cy7_cw0_w1023_r1_s
CE5B6FA3-4D92-49F9-A382-A6BEDBDB8D57_cx0_cy7_cw0_w1023_r1_s

Учасник російсько-української війни Ігор Мазур, якого затримали 9 листопада, на кордоні в Польщі за запитом Російської Федерації, офіційно заперечив свою участь у бойових діях на території Чечні. Про це пише «Радіо Свобода».

«Я не брав участі у бойових діях, я був на території Чечні у той час. Ми приїхали туди, як журналісти, і я працював у пресцентрі «Вільний Кавказ». Українські прикордонники не попереджали мене, що я у списку Інтерполу. Я вже у Польщі був кілька разів після того, як звільнився зі ЗСУ. Я був у базі Інтерполу з 2014 року, просто Інтерпол не давав хід цьому. Останні місяці Росія почала активно працювати на міжнародному рівні. Інтерпол здався і включив нас у так званий «чорний список». На жаль, Інтерпол допомагає у цьому Росії», — заявив Ігор Мазур, 10 листопада, у Любліні.

[caption id=«attachment_158010» align=«alignnone» width=«767»] Фото: «Радіо Свобода»[/caption]

Сьогодні відділ Окружної прокуратури у польському Холмі звільнив Мазура, який працює в секретаріаті омбудсмена України, на поруки українського консула у Любліні.

Поки триватиме судовий процес щодо його екстрадиції Росії, Ігор Мазур перебуватиме у Люблінському воєводстві. Суд щодо обрання для Ігоря Мазура запобіжного заходу не відбувся.

«Ми думали, що будемо в суді відстоювати, щоб Ігоря Мазура не арештували до закінчення процесу екстрадиції, але сьогодні нам вдалося під моє особисте поручительство звільнити Ігоря Мазура. Польська прокуратура пішла нам назустріч. Ігор — на волі, ми будемо ходити на судові процедури. І сподіваємось, що все щасливо закінчиться. Це українська і польська перемога», — заявив генконсул України у Любліні Василь Павлюк.

Коли саме відбудеться перше судове засідання у справі екстрадиції Ігоря Мазура Росії чи повернення в Україну — невідомо.

Польська прокуратура має отримати від Росії матеріали, які б підтверджували факт розшуку каналами Інтерполу громадянина України Ігоря Мазура, за підозрою в участі у бойових діях у Чечні.

Ігор Мазур (позивний «Тополя») — один із лідерів УНА-УНСО, певний час очолював осередок «Правого сектора» Київщини, учасник «Україна без Кучми», Помаранчевої революції і подій Євромайдану. Служив на Донбасі у складі ЗСУ у 2014–2015 роках.

Мазура затримали 9 листопада, на кордоні з Польщею.

Як повідомляється на сайті УНСО, затримання відбулося на запит Слідчого комітету Росії про подання Мазура у міжнародний розшук разом за звинуваченнями в участі у боях на площі Мінутка у Грозному під час Першої чеченської війни (за звинуваченнями в участі у Першій чеченській проти федеральних військ свого часу були затримані і засуджені у Росії Микола Карпюк та Станіслав Клих — ред.).

За цими даними, до Польщі Ігор Мазур їхав на запрошення віцеспікерки польського сейму Беати Мазурек.

varta1.com.ua: Новини