Інженер ЗАЕС розповів, що окупанти перетворили перевірку жінок на тортури

За словами працівника, колектив ЗАЕС перебуває у вкрай пригніченому стані

ФОТО: ілюстративне

Російські окупанти викрадають та катують працівників ЗАЕС, а огляд жінок на КПП станції став справжніми тортурами.

Про це повідомляє «ВВС», з посиланням на інженера станції.

«З першого дня окупації зникає наш персонал. Людей викрадають за певним алгоритмом. Спочатку — громадських активістів Енергодару. Далі — учасників АТО та їхніх родичів. Далі — всіх, хто ідентифікує себе як українець. Російські окупанти забирали тих, хто стояв в авангарді захисту міста. Енергодарівці проводили акції на блокпості на в’їзді у місто проти російської армії та окупації міста. Ті, хто був у перших рядах, — одразу опинилися на підвалі. Під тортурами здали інших — і так ланцюжком», — заявив інженер.

Він також додав, що окупанти закатовують людей на смерть.

«Вони закатовують їх на смерть. Наведу приклад. Нещодавно російські військові заявили, що у басейнах ЗАЕС (басейни для охолодження води — ред.) розташована покинута зброя. Вони хотіли змусити нашого штатного аквалангіста з гідроцеху пірнати у бризкальні басейни та шукати зброю. Він відмовився. Його забили до смерті», — сказав інженер.

За його словами, багато хто після «спілкування» з окупантами взагалі відмовляються говорити.

«Люди, що мали «лагідні розмови» з окупантами, після повернення просто мовчать і не відповідають на жодні питання», — сказав експерт.

За словами інженера, колектив ЗАЕС перебуває у вкрай пригніченому стані.

«Колектив пригнічений. Ми живемо в окупації без нормального зв’язку, без магазинів, банкоматів, цивілізації. Купуємо їжу з багажників машин на ринках, люди відчувають постійний страх. Ми ходимо повз російських військових щодня», — сказав інженер.

Також він додав, що огляд на КПП станції для жінок став тортурами.

«Раніше до жінок під час огляду при перетині КПП ЗАЕС ставилися лояльніше, а зараз їхній ранковий огляд та перевірка на КПП — це щоденне випробування. Але наші жінки найсміливіші у світі. На початку травня трапився такий випадок. Наші дівчата йшли зі зміни, й працівники «Росатому» вирішили до них позалицятись. Ті дуже різко на це відповіли. Після цього був масштабний шмон. І ми отримали листи, як можна, а як ні спілкуватися з росіянами», — сказав інженер.

Нагадаємо, понад 40 країн світу закликали росію вивести своїх військових із Запорізької АЕС.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також