Іранські ракети: українців попередили про серйозну небезпеку

Не лише дрони

Фото ілюстративне

Олександр Коваленко, військовий експерт та аналітик розповів про особливості та відомі характеристики іранських балістичних ракет «Fateh-110» і «Zolfaghar» великої дальності, які, як нещодавно повідомили, Іран постачатиме росії.

Про це, з посиланням на канал військово-політичний оглядача групи «Інформаційний опір», пише «Уніан».

Зазначені ракети «Fateh-110» і «Zolfaghar»  будуть досить непростою метою для української системи протиповітряної оборони (ППО).

Іранські балістичні ракети «Fateh-110»: що про них відомо

Згідно з даними у відкритих джерелах, дальність польоту ракети «Fateh-110» становить до 300 кілометрів, її бойова частина може досягати до 600 кілограмів.

««Fateh-110» була розроблена на основі некерованої ракети «Zelzal-2», яка в свою чергу була створена на базі «Zelzal-1». І саме «Zelzal-1» дає нам можливість уявити собі, що таке «Fateh-110» в її нинішньому вигляді, — зазначив Коваленко. — Розробка «Zelzal-1» зрушила з мертвої точки в Ірані, обкладеному санкціями і обмеженому ракетними технологіями, після того як Ісламській Республіці була здійснена поставка китайських ракет CSS-8».

Олександр Коваленко вважає, що «Zelzal-1» навіть повторювала характеристики китайських ракет, а саме, дальність польоту до 200 кілометрів, а маса бойової частини близько 500 кілограмів. Крім того, «Zelzal-1» ввібрала в себе і особливості іншої ракети радянської ракети, а саме тактичної 9к52 «Луна-м».

«Таким чином, іранська ракетна програма — це симбіоз радянських технологій, з китайською модифікацією, але як не дивись на цю субстанцію, це саме коктейль з 9К52 «Луна-М» і С-75, що в свою чергу говорить про те, що іранські вироби можуть мати ті ж уразливі місця, що і радянські анахронізми. Навіть не дивлячись на умовну модернізацію», — резюмував оглядач.

Характеристики ракет

Ракети «Zolfaghar» — продовження розвитку «Fateh-110», але разюче відрізняються характеристиками, заявив Коваленко.

Дальність польоту ракети «Zolfaghar» — до 700 кілометрів. Дана ракета отримала систему наведення не тільки інерційну, але і GPS.

«Головною проблемою «Zolfaghar» для наших ППО буде те, що ця ракета володіє бойовою частиною масою 579 кілограмів, яка відділяється при заході на ціль, що ускладнює її виявлення, відстеження і знищення. Наприклад, цільнокорпусні ракети ОТРК «Іскандер» у цьому плані простіше перехоплювати, — попередив експерт. — Власне, іранські ракети — це щось середнє між ТРК «Точка-У» і ОТРК «Іскандер», зі своєю специфікою. Розробка алгоритмів протидії нашими ППО проти них потребуватиме часу, але було б набагато краще, якби наші партнери поспішили надати Україні ЗРК, здатні ефективно боротися з балістичними цілями».

Додамо, що ракети "Fateh-110« та »Zolfaghar" вже готуються на заводах.

Ракети можуть вражати цілі на відстані до 300 і 700 кілометрів відповідно.

Раніше повідомлялося, що Іран планує передати РФ балістичні ракети для ударів по Україні.

varta1.com.ua: Новини